153 przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji recenzja

153 przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji

Autor: @Anna30 ·2 minuty
2020-10-30
2 komentarze
3 Polubienia
Tym razem Siostra Anastazja w książce pt. ''153 Przetwory i Dania Mięsne Siostry Anastazji '' zaskoczyła czytelnika przepisami na marynaty, konfitury, sałatki, dania mięsne.

Siostra Anastazja na co dzień gotuje i piecze dla krakowskich jezuitów oraz lubi się nimi dzielić z czytelnikami na łamach swoich książek.

Słowo wstępne zachęcające do przeczytania tej pozycji kulinarnej napisał Andrzej Kozioł, który wspominając przy tym miejscach przechowania przetworów tj. o spiżarni, o smaku kiszonej kapusty, o strychu.

Siostra Anastazja udziela 15 fachowych porad dotyczących przechowywania przetworów oraz sposoby ich przygotowania.

W książce ''153 Przetwory i Dania Mięsne Siostry Anastazji '' znajdujemy alfabetyczny spis treści przetworów i dań mięsnych następującej treści:

Przetwory: Agrest w syropie, Aronia z jabłkiem i gruszką, Botwinka, borowiki marynowane, buraczki czerwone z chrzanem, buraczki czerwone z cukinią, buraczki czerwone z czosnkiem, cebulka marynowana z marchewką, czosnek marynowany, dynia marynowana, dynia w syropie, dżem agrestowy, dżem brzoskwiniowy, dżem Jabłkowo – migdałowy, Śliwkowo – orzechowy, dżem z dyni, fasola szparagowa, groszek z marchewką, groszek zielony, gruszki marynowane, grzyby solone, jabłka na szarlotkę, jabłka tarte, kalafior marynowany, kapusta kiszona z marchewką, konfitura z róży, brzoskwini, jeżyn, kurki w marynacie, papryka w sosie, koreczki ogórkowe z kolendrą, przecier ogórkowy, przecier pomidorowy, sałatka warzywna, sałatka z cukinii, sałatka z cukinii i zielonych pomidorów, sałatka z kapustą, sok z aronii, sos pomidorowo – jarzynowy, szpinak z czosnkiem, śliwki konserwowe, truskawki w syropie, wiśnie w syropie.

Dania Mięsne

Bitki wołowe, bitki wołowe panierowane, filet z indyka z szynką, filet z kurczaka faszerowany kurkami, filet z kurczaka i kapustą, indyk w cebuli, Kaczka nadziewana wątróbką, kurczak pieczony w całości, kurczak pieczony w sosie sojowym, kurczak pieczony z ananasem, kotleciki z kurczaka mielonego, kurczak nadziewany w krakersach, kurczak nadziewany z kokosem, kurczak nadziewany z orzeszkami, pulpety zapiekane w sosie koperkowym, rolada drobiowa, ryba po królewsku, sakiewki schabowe, schab faszerowany w galarecie, szczupak gotowany, szczupak smażony, śledzie w sosie mlecznym, śledzie z cebulką, udka pieczone, wieprzowina z serem.

Przepisy zaprezentowane w książce ''153 Przetwory i Dania Mięsne Siostry Anastazji'' przez Siostrę Anastazję prezentują bardzo dobry poziom wiedzy kulinarnej.

Dzięki przepisom na przetwory, marynaty, konfitury zamieszczonej w tej oto książce można nauczyć się z przyjemnością wykonać je samemu.

Dania mięsne cieszące się popularnością wśród osób lubiących polską kuchnią są zazwyczaj: kurczak przyrządzony na różne sposoby, pulpety zapiekane w sosie koperkowym, śledzie, gdyż są proste w wykonaniu.

Prawdziwa sztuka kulinarna polega na wykonaniu dania, którym zaskoczymy samych siebie oraz osoby ceniące dobry smak przetworów i dań mięsnych podawanych w polskiej kuchni.

Książka napisana jest językiem kulinarnym zrozumiałym dla czytelnika. Zdjęcia przetworów, marynat, konfitur, dżemów i dań mięsnych są zamieszczone na każdej jej stronie.

Oprawa miękka zawiera 220 stron. Książka wydana przez Wydawnictwo WAM.

Polecam zapoznanie się z tą kulinarną książką napisaną przez Siostrę Anastazję Pustelnik.

Moja ocena:

Data przeczytania: 2020-10-30
× 3 Polub, jeżeli recenzja Ci się spodobała!

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki
153 przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji
2 wydania
153 przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji
Anastazja Pustelnik
8.8/10
Seria: Kuchnia siostry Anastazji

Domowe przetwory wracają do łask. Pozwalają zachować aromaty lata, wzbogacają codzienne menu i stają się wizytówką niejednej kuchni. Autorka kulinarnych bestsellerów podpowiada jak sporządzić znakomi...

Komentarze
@OutLet
@OutLet · około 4 lata temu
Sporo tych przepisów - większą część recenzji zajęły.
× 1
@Anna30
@Anna30 · około 4 lata temu
Najważniejsze, że przygotowane dania były smaczne.
153 przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji
2 wydania
153 przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji
Anastazja Pustelnik
8.8/10
Seria: Kuchnia siostry Anastazji
Domowe przetwory wracają do łask. Pozwalają zachować aromaty lata, wzbogacają codzienne menu i stają się wizytówką niejednej kuchni. Autorka kulinarnych bestsellerów podpowiada jak sporządzić znakomi...

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Pozostałe recenzje @Anna30

Zioła, ziółka i… Baziółka
Zioła, ziółka i… Baziółka

Jak ważne jest, zastosowanie ziół w smakowaniu codziennych kulinarnych potraw wie ten, kto dba o zdrowie, pragnie poznać i odkrywać nowe przepisy, które będą stanowić in...

Recenzja książki Zioła, ziółka i… Baziółka
W górę schodami w dół
W górę schodami w dół

Wyzwaniem ogromnym dla mnie było przeczytanie książki pt. ''W górę schodami w dół'' autorki będącej z zawodu nauczycielką Bel Kaufman. Postanowiłam, że rozpocznę, czyta...

Recenzja książki W górę schodami w dół

Nowe recenzje

Gniew Smoka
KING BRUCE LEE KARATE MISTRZ...
@maciejek7:

Książka „Gniew Smoka. Jak walczył Bruce Lee” dla mnie była tak wciągającą lekturą, jakbym ponownie oglądała film z Lee ...

Recenzja książki Gniew Smoka
Dziewczyna Szamana
Oczy szeroko otwarte
@spiewajacab...:

Pewnego dnia siostra Niki, Klara, znika bez śladu. W okolicy grasuje seryjny morderca. Policja bagatelizuje sprawę, Nik...

Recenzja książki Dziewczyna Szamana
Tymek i Mistrz. Strachy na lachy
Humor, magia, przygoda i komiksowa jakość!
@Uleczka448:

Mówiąc kolokwialnie... – „Tymek i Mistrz rządzą”! Rządzą, czyli stanowią jedną z najciekawszych par komiksowej sztuki d...

Recenzja książki Tymek i Mistrz. Strachy na lachy
© 2007 - 2024 nakanapie.pl