153 przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji recenzja

153 przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji

Autor: @Anna30 ·2 minuty
2020-10-30
2 komentarze
3 Polubienia
Tym razem Siostra Anastazja w książce pt. ''153 Przetwory i Dania Mięsne Siostry Anastazji '' zaskoczyła czytelnika przepisami na marynaty, konfitury, sałatki, dania mięsne.

Siostra Anastazja na co dzień gotuje i piecze dla krakowskich jezuitów oraz lubi się nimi dzielić z czytelnikami na łamach swoich książek.

Słowo wstępne zachęcające do przeczytania tej pozycji kulinarnej napisał Andrzej Kozioł, który wspominając przy tym miejscach przechowania przetworów tj. o spiżarni, o smaku kiszonej kapusty, o strychu.

Siostra Anastazja udziela 15 fachowych porad dotyczących przechowywania przetworów oraz sposoby ich przygotowania.

W książce ''153 Przetwory i Dania Mięsne Siostry Anastazji '' znajdujemy alfabetyczny spis treści przetworów i dań mięsnych następującej treści:

Przetwory: Agrest w syropie, Aronia z jabłkiem i gruszką, Botwinka, borowiki marynowane, buraczki czerwone z chrzanem, buraczki czerwone z cukinią, buraczki czerwone z czosnkiem, cebulka marynowana z marchewką, czosnek marynowany, dynia marynowana, dynia w syropie, dżem agrestowy, dżem brzoskwiniowy, dżem Jabłkowo – migdałowy, Śliwkowo – orzechowy, dżem z dyni, fasola szparagowa, groszek z marchewką, groszek zielony, gruszki marynowane, grzyby solone, jabłka na szarlotkę, jabłka tarte, kalafior marynowany, kapusta kiszona z marchewką, konfitura z róży, brzoskwini, jeżyn, kurki w marynacie, papryka w sosie, koreczki ogórkowe z kolendrą, przecier ogórkowy, przecier pomidorowy, sałatka warzywna, sałatka z cukinii, sałatka z cukinii i zielonych pomidorów, sałatka z kapustą, sok z aronii, sos pomidorowo – jarzynowy, szpinak z czosnkiem, śliwki konserwowe, truskawki w syropie, wiśnie w syropie.

Dania Mięsne

Bitki wołowe, bitki wołowe panierowane, filet z indyka z szynką, filet z kurczaka faszerowany kurkami, filet z kurczaka i kapustą, indyk w cebuli, Kaczka nadziewana wątróbką, kurczak pieczony w całości, kurczak pieczony w sosie sojowym, kurczak pieczony z ananasem, kotleciki z kurczaka mielonego, kurczak nadziewany w krakersach, kurczak nadziewany z kokosem, kurczak nadziewany z orzeszkami, pulpety zapiekane w sosie koperkowym, rolada drobiowa, ryba po królewsku, sakiewki schabowe, schab faszerowany w galarecie, szczupak gotowany, szczupak smażony, śledzie w sosie mlecznym, śledzie z cebulką, udka pieczone, wieprzowina z serem.

Przepisy zaprezentowane w książce ''153 Przetwory i Dania Mięsne Siostry Anastazji'' przez Siostrę Anastazję prezentują bardzo dobry poziom wiedzy kulinarnej.

Dzięki przepisom na przetwory, marynaty, konfitury zamieszczonej w tej oto książce można nauczyć się z przyjemnością wykonać je samemu.

Dania mięsne cieszące się popularnością wśród osób lubiących polską kuchnią są zazwyczaj: kurczak przyrządzony na różne sposoby, pulpety zapiekane w sosie koperkowym, śledzie, gdyż są proste w wykonaniu.

Prawdziwa sztuka kulinarna polega na wykonaniu dania, którym zaskoczymy samych siebie oraz osoby ceniące dobry smak przetworów i dań mięsnych podawanych w polskiej kuchni.

Książka napisana jest językiem kulinarnym zrozumiałym dla czytelnika. Zdjęcia przetworów, marynat, konfitur, dżemów i dań mięsnych są zamieszczone na każdej jej stronie.

Oprawa miękka zawiera 220 stron. Książka wydana przez Wydawnictwo WAM.

Polecam zapoznanie się z tą kulinarną książką napisaną przez Siostrę Anastazję Pustelnik.

Moja ocena:

Data przeczytania: 2020-10-30
× 3 Polub, jeżeli recenzja Ci się spodobała!

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki
153 przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji
2 wydania
153 przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji
Anastazja Pustelnik
8.8/10
Seria: Kuchnia siostry Anastazji

Domowe przetwory wracają do łask. Pozwalają zachować aromaty lata, wzbogacają codzienne menu i stają się wizytówką niejednej kuchni. Autorka kulinarnych bestsellerów podpowiada jak sporządzić znakomi...

Komentarze
@OutLet
@OutLet · około 4 lata temu
Sporo tych przepisów - większą część recenzji zajęły.
× 1
@Anna30
@Anna30 · około 4 lata temu
Najważniejsze, że przygotowane dania były smaczne.
153 przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji
2 wydania
153 przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji
Anastazja Pustelnik
8.8/10
Seria: Kuchnia siostry Anastazji
Domowe przetwory wracają do łask. Pozwalają zachować aromaty lata, wzbogacają codzienne menu i stają się wizytówką niejednej kuchni. Autorka kulinarnych bestsellerów podpowiada jak sporządzić znakomi...

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Pozostałe recenzje @Anna30

Amantki II Rzeczypospolitej
Amantki II Rzeczypospolitej

Gdy przyjrzałam się, nieco bliżej informacjom zamieszczonym w spisie treści wymienionym imionom i nazwiskom przedwojennym polskim uzdolnionym i pięknym dwunastu aktorkom...

Recenzja książki Amantki II Rzeczypospolitej
Rok 2022
Rok 2022

Twórczość Wojciecha Kulawskiego jest mi bardzo dobrze znana, gdyż miałam okazję przeczytać nieco wcześniej przeczytać dwie książki pt. ''Patostreamerzy'', ''Humbug'', kt...

Recenzja książki Rok 2022

Nowe recenzje

Wielkie iluzje
Wielkie iluzje
@iza.81:

W "Wielkich iluzjach" Ewa Popławska przenosi czytelnika do Gdańska z okresu późnego stalinizmu. Opisy miejsc są obrazow...

Recenzja książki Wielkie iluzje
Nemezis
Nemezis
@Malwi:

„Nemezis” Macieja Siembiedy – książka pełna tajemnic, pasji i mroku historii. Maciej Siembieda w „Nemezis” oferuje coś...

Recenzja książki Nemezis
SPQR. Historia starożytnego Rzymu
Stary Rzym w nowej odsłonie
@konrad.mora...:

Sądzę, że gdy Mary Beard kreśliła ostatnie litery swego dzieła pt. "SPQR. Historia Starożytnego Rzymu" to musiała przem...

Recenzja książki SPQR. Historia starożytnego Rzymu
© 2007 - 2024 nakanapie.pl