Zielnik. Jedzenie i domowe kuracje z łona natury

Lisen Sundgren
7 /10
Ocena 7 na 10 możliwych
Na podstawie 1 oceny kanapowicza
Zielnik. Jedzenie i domowe kuracje z łona natury
Lista autorów
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
7 /10
Ocena 7 na 10 możliwych
Na podstawie 1 oceny kanapowicza

Opis

Dzikie pesto, ketchup z jarzębiny, eliksir różany czy bułeczki poziomkowe. Naturalny krem do twarzy czy maść z wosku pszczelego. A może ognisty winegret z chrzanem jako lekarstwo na przeziębienie? Doświadczona zielarka Lisen Sundgren objaśnia, jak korzystać z dobrodziejstw natury, by tworzyć wysmakowane dania oraz leki domowej receptury. Przedstawia przewodnik po niemal stu gatunkach dziko rosnących roślin jadalnych: drzewach, krzewach owocowych, ziołach, roślinach warzywnych i przyprawowych. Podaje miejsce ich występowania, zwięzłą informację, kiedy można je zbierać, jak smakują, jaką posiadają wartość odżywczą i jaki mają wpływ na nasze zdrowie. A wszystko to zilustrowane przepięknymi grafikami, które pomogą rozpoznać każdą roślinę. Wszyscy chcielibyśmy żyć oszczędniej i w zgodzie z naturą. Instynkt podpowiada, że byłoby to dla nas dobre. Brak nam jednak podstawowej wiedzy o właściwościach roślin oraz pewności, co z nimi robić. Na stronach Zielnika znajdziecie wszystkie niezbędne informacje o dziko rosnących roślinach jadalnych oraz pomysły i przepisy na pyszne dania, nalewki, napary czy kremy.
Tytuł oryginalny: Vildvuxet
Data wydania: 2018-05-23
ISBN: 978-83-65973-08-5, 9788365973085
Wydawnictwo: Marginesy
Stron: 256
Mamy 1 inne wydanie tej książki

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Coś mi się wydaje, że książka Zielnik. Jedzenie i domowe kuracje z łona natury aż się prosi o Twoją recenzję. Chyba jej nie odmówisz?
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@Renax
2020-08-18
7 /10
Przeczytane Posiadam Popularnonaukowe

Piękna, prawda? Książka o ziołach pociąga, bo zioła są dobre. Tak jak kiedyś, i dziś dodajemy je do kosmetyków, ale i coraz częściej do potraw. A nawet robimy z nich potrawy, możemy robić potrawy, często zaskakujące. Co z czym i jak, żeby się nie zatruć i nie wylądować na SORze, to już trzeba mieć wskazówki, kogoś, kto się zna. Autorka książki 'się zna', bo Lisen Sundgren to zielarka.
Układ treści jest następujący. Najpierw autorka opowiada o pozyskiwaniu roślin i tym, jak i kiedy je zrywać, a czego nie zrywać, jak suszyć, mrozić i i jakie części rośliny. Następnie jest alfabetyczny spis ziół i roślin o właściwościach leczniczych albo upiększających. Przy każdej roślinie jest jej ilustracja i opis:

- forma

- cechy

- miejsca

- zbieranie

- zapach i smak

- w kuchni

- spiżarnia

- apteczka

- niegdyś (przy niektórych roślinach)

Na końcu jest indeks przepisów i indeks roślin.

Zdumiało mnie to, że pomimo, że autorka pochodzi ze Skandynawii, to wszystkie rośliny są mi znane z naszego otoczenia.


Książka to kopalnia często zaskakującej wiedzy o właściwościach roślin z naszych łąk i podwórek! A te zaskakujące przepisy? Może się odważę zrobić sałatkę z koniczyny łąkowej albo hit książki czyli frytki z łopianu! Są też przepisy na maseczki do twarzy czy krem do twarzy. I te opowieści o roślinach, ich sokach i substancjach odżywczych. To dobra książka i na pewno potrzebna...

× 13 | link |

Cytaty z książki

O nie! Książka Zielnik. Jedzenie i domowe kuracje z łona natury. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat
© 2007 - 2024 nakanapie.pl