Wspomaganie pracy układu odpornościowego za pomocą właściwego sposobu odżywiania ułatwi utrzymanie dobrego stanu zdrowia lub, w razie potrzeby, pomoże zwalczyć chorobę. Medycyna jedynie wspiera proces leczenia sterowany przez układ immunologiczny naszego organizmu. To więc my sami mamy największy wpływ na naszą odporność, prowadząc odpowiedni styl życia i odżywiając się właściwie. Książka stanowi kompendium wiedzy z zakresu naturalnego odżywiania wzmacniającego odporność opartego na zasadach makrobiotyki i medycyny chińskiej, zweryfikowanej i zmodyfikowanej na potrzeby naszych czasów (według badań naukowych). W książce znajdziesz informacje o: ? Funkcjonowaniu układu odpornościowego ? Objawach osłabienia odporności ? Wzmacnianiu czynności obronnych organizmu ? Skoncentrowanych, naturalnych źródłach minerałów i witamin ? Niedoborach pokarmowych i sposobach ich identyfikacji ? Przygotowaniu prostych i odżywczych posiłków wzmacniających odporność (ponad 130 przepisów).