W swojej nowej książce Wojciech Nowicki opisuje współczesną Polskę widzianą przez pryzmat kuchni. Stół, jaki jest. Wokół kuchni w Polsce? to esej o nowej anatomii smaku, o jego pamięci i dziedziczeniu; o dalszych i bliższych korzeniach naszej teraźniejszości, odczytywanej poprzez obyczaje stołu.
Autor przytacza stare i nowe książki kucharskie, kuriozalne jadłospisy, domowe receptury. Pokazuje zmiany, jakim uległy nasze przyzwyczajenia. Zabiera czytelnika w podróż po literaturze, pokazując, jak w jej zwierciadle odbija się kuchnia. Nowicki pisze o przestrzeniach, w jakich rozgrywa się historia kuchni w Polsce, a także o jej bohaterach choćby kelnerze, domowej kucharce, czy chińskim kucharzu, który założył restaurację w Warszawie.
Książka Nowickiego to nie tylko rozprawa o sprawach stołu, ale nade wszystko zmysłowy opis codzienności.
Autor przytacza stare i nowe książki kucharskie, kuriozalne jadłospisy, domowe receptury. Pokazuje zmiany, jakim uległy nasze przyzwyczajenia. Zabiera czytelnika w podróż po literaturze, pokazując, jak w jej zwierciadle odbija się kuchnia. Nowicki pisze o przestrzeniach, w jakich rozgrywa się historia kuchni w Polsce, a także o jej bohaterach choćby kelnerze, domowej kucharce, czy chińskim kucharzu, który założył restaurację w Warszawie.
Książka Nowickiego to nie tylko rozprawa o sprawach stołu, ale nade wszystko zmysłowy opis codzienności.