Co to takiego smartfood? Europejski Instytut Onkologii (IEO) terminem tym określa żywność bogatą w składniki bioaktywne, które pozytywnie wpływają na procesy metaboliczne i sprzyjają długowieczności. Innymi słowy, do grupy tej zaliczamy wszystkie produkty, dzięki którym organizm dłużej zachowuje zdrowie, a więc takie, które powstrzymują rozwój cukrzycy, zapobiegają pojawieniu się nadwagi, nowotworów oraz chorób układu krążenia i zwyrodnieniowych. Nasza książka to zbiór pięknie sfotografowanych, szczegółowo opisanych potraw, który zabierze czytelnika w świat żywności, określonej mianem smartfood. Przedstawione w niej proste przepisy na smaczne dania uzupełnione zostały informacjami na temat sezonowości produktów, ich właściwości odżywczych oraz najlepszych metod przyrządzania. Całość podzielono na cztery części: Śniadania, Przystawki, Dania główne oraz Soki i koktajle, których lektury ułatwi czytelnikowi stosowanie się do zdrowej i smacznej diety przez cały dzień, dzięki czemu będzie on mógł jak najdłużej zachować młodość.