Stoiska, food trucki, budki z przyrządzanymi na szybko daniami - uliczne jedzenie zaczyna odgrywać coraz większą rolę w naszym codziennym życiu. Jeśli przyjrzymy się bliżej, zauważymy, że pod tą nową "etykietką" kryje się milion potraw o przeróżnym rodowodzie. W dzisiejszym świecie, który skurczył się wskutek procesu globalizacji, uliczne jedzenie przybliża nam kuchnie odległych państw i pozwala odkryć autentyczne smaki, które często giną w wielkim przemyśle restauracyjnym. Dzięki tej książce poznasz jedzenie uliczne w lżejszej postaci. Prezentowane tu dania są nie tylko ekscytujące i smaczne, ale także - bo czemu nie? - zdrowe. Wystarczy wybrać piekarnik zamiast patelni, zastąpić białą mąkę zdrowszą mąką pełnoziarnistą i bazować na produktach sezonowych. Książka jest podzielona na cztery części (przepisy z pastami i sosami, z warzywami, z owocami oraz na bazie zbóż, mięsa i ryb), opatrzona wspaniałymi zdjęciami i szczegółowymi opisami. Na każdej stronie znaleźć można oryginalne kompozycje składników tworzące kalejdoskop smaków. Oto kuchnia globalna w lżejszej i zdrowszej odsłonie, zaskakujące pomysły apetycznych przekąsek i posiłków, które wniosą trochę słońca i radości do szarej rzeczywistości.