„.. Addio pomidory addio ulubione
Słoneczka zachodzące za mój zimowy stół
Nadchodzą znów wieczory sałatki niejedzonej
Tęsknoty dojmującej i łzy przełkniętej wpół…”
Jaki jest Wasz ulubiony składnik w kuchni? Ja , podobnie jak autorka książki nie wyobrażam sobie jej bez pomidorów , zwłaszcza w okresie wiosenno- letnim , gdy mama przyrządza pyszne i wonne leczo albo po prostu bierze tego czerwonego jegomościa i polewa go sosem czosnkowym .. po prostu pyszota.
W swojej książce Pani Beata udowadnia, że jeden składnik może być podany w wielu inspirujących odsłonach.
Przede wszystkim szefowa kuchni z pasją opowiada o tym czym dla niej są soczyste słodkie owoce , o tym jak zakochała się w ich smaku i aromacie , gdy była dzieckiem. Książka zawiera niemal sto receptur na dania z pomidorem w roli głównej , prezentując różnorodne ich odmiany występujące w poszczególnych porach roku.
Całość podzielona jest na rozdziały w których znajdują się przepisy odpowiadające konkretnej porze dnia . Znajdziemy tam więc śniadania, dania główne, sałatki, zupy czy koktajle.
Co więcej autorka do dzielenia się kulinarną pasją i miłością do gotowania oraz oczywiście głównego bohatera zachęciła znanych szefów kuchni czy pisarzy, a ci z sentymentem opisują to , co im najbardziej smakuje.
Dodatkowo apetyt pobudzają smakowicie wyglądające fotografie.
Coś cudownego, nie mogłam się oprzeć i już zaczęłam testować przepisy zawarte w tym pełnym ciepła przewodniku kulinarnym.
Polecam, bon apetit❤️🍅