„Ta książka to oda do pomidora, która pokazuje, jak bardzo jest wielowymiarowy”.
Czy pomidor, takie sobie zwykłe warzywo (kwestia sporna, bo, jak wyczytałam w internetach, że jeśli roślina powstaje z kwiatów i ma pestki, to jest owocem) może być wielowymiarowy? Nie myślałam nigdy o pomidorze w kategoriach wielowymiarowości, ale wiem na pewno, że poza walorami smakowymi, jest to roślina charakteryzująca się mnóstwem odmian i bardzo szerokim zastosowaniem w kuchni. Pominę fakt, że pomidor to bogactwo witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i błonnika, który ma zbawienny wpływ na nasze jelitka. Są niskokaloryczne, z niskim indeksem glikemicznym.
Powiedziałabym, że jest to w jakimś sensie dzieło monumentalne, bo stanowi swoiste kompendium pomidorowej wiedzy. Beata Śniechowska – zwyciężczyni II edycji MasterChef Polska – opracowała książkę w sposób niezwykle barwny i przystępny. Oprócz charakterystyki pomidora, jego odmian i możliwości zastosowania, książka zawiera mnóstwo przepisów z pomidorami w roli głównej. Co ważne, nie są to jakieś wydumane przepisy, do których potrzeba egzotycznych, niedostępnych w Polsce składników, nie potrzebujemy też wiele czasu na ich przyrządzenie potrawy. Myślę, że każdy smakosz pomidorów znajdzie w książce coś dla siebie.
Książka zawiera przepiękne, smakowite zdjęcia, które pobudzają do działania nasze kubki smakowe. W pomidorach maczał też palce Michał Rusinek, dzięki czemu każdy pomidorowy rozdział możemy zacząć od zabawnej rymowanki jego autorstwa.
Dla mnie dzień bez pomidora jest dniem kulinarnie straconym, Was też zachęcam: jedzcie pomidory, bo po pierwsze o tej porze roku są najlepsze i dostępne są w wielu ciekawych odmianach, a poza tym, przecież każdy z nas potrzebuje potasu :)))
Wydawnictwu Znak dziękuję za pomidorowy egzemplarz, którego pozazdrościła mi sąsiadka :)