Ta książka kucharska to wydawnictwo niezwykłe. Zbiera i przypomina oryginalne przepisy tradycyjnej kuchni klasztornej. Zdradza prawdziwe przepisy kuchni, która przeżywa dziś swój zasłużony renesans.
Znajdziemy tu stare receptury na potrawy najbardziej wyszukane, ale i najbardziej popularne. Potrawy mięsne i rybne, wina i nalewki, ciasta i desery... Dania na każdą porę roku i dnia. Na czas postu i czas świętowania, na Adwent i Wielki Post, na Boże Narodzenie i Wielkanoc.
Kuchnia staropolska w najlepszym tego słowa znaczeniu.
Co się w klasztornej kuchni wyrabiało,
Wyrabiać mogło, lub powinno było,
Jak się warzyło, jak destyllowało -
Wszystko w tej książce ledwie się zmieściło.
Jam to, nie chwaląc się, zebrać zamierzył,
Zebrał, zrymował, spróbował i przeżył.
Jacek Kowalski
A produkty wyrysował boski
Rysomalownik, Pan Piotr Łysakowski
Znajdziemy tu stare receptury na potrawy najbardziej wyszukane, ale i najbardziej popularne. Potrawy mięsne i rybne, wina i nalewki, ciasta i desery... Dania na każdą porę roku i dnia. Na czas postu i czas świętowania, na Adwent i Wielki Post, na Boże Narodzenie i Wielkanoc.
Kuchnia staropolska w najlepszym tego słowa znaczeniu.
Co się w klasztornej kuchni wyrabiało,
Wyrabiać mogło, lub powinno było,
Jak się warzyło, jak destyllowało -
Wszystko w tej książce ledwie się zmieściło.
Jam to, nie chwaląc się, zebrać zamierzył,
Zebrał, zrymował, spróbował i przeżył.
Jacek Kowalski
A produkty wyrysował boski
Rysomalownik, Pan Piotr Łysakowski