Drugie wydanie książki ?Dieta bezglutenowa: co wybrać?? zostało napisane przez specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu ?Pomnik ? Centrum Zdrowia Dziecka?. Dostarcza wszechstronnej, aktualnej, ugruntowanej naukowo, ale podanej przystępnie wiedzy o diecie bezglutenowej. Przybliża Czytelnikowi: ? właściwości glutenu ? zasady układania diety bezglutenowej w świetle zaleceń żywieniowych ? wartość odżywczą produktów bezglutenowych ? wymagania dotyczące znakowania gotowych produktów bezglutenowych ? praktyczne zasady przygotowywania potraw bezglutenowych ? aktualne zalecenia do stosowania diety bezglutenowej Publikację wyróżnia obszerna część tabelaryczna z danymi o wartości energetycznej i zawartości składników odżywczych w produktach naturalnie niezawierających glutenu oraz w produktach bezglutenowych wytworzonych przemysłowo. Książka powstała z myślą o chorych na celiakię i inne choroby glutenozależne, dietetykach, a także osobach gotujących (zawodowo lub w domu).