Nie słodzę, czyli top 10 książek, które przekonają Cię, że bez cukru da się żyć

Autor: Dominika Róg-Górecka ·3 minuty
2022-07-26 8 komentarzy 19 Polubień
Nie słodzę, czyli top 10 książek, które przekonają Cię, że bez cukru da się żyć

Każdy czas ma swoje dobra luksusowe. Jeszcze niedawno o bogactwie świadczyła droga biżuteria, czy markowe ubranie, a dziś... pełna cukiernica! Tymczasem od lat lekarze i dietetycy apelują, że spożycie tego słodkiego dobra jest zbyt duże. Można powiedzieć, że ich „modły” zostały wysłuchane. W sklepach zapanowało „białe szaleństwo”, a cukru w nich jak na lekarstwo.

 

Co teraz? Jak żyć, kiedy wszystko stało się takie gorzkie? I przede wszystkim, co gotować? Dziś mam dla Was garść książek, których autorzy unikają cukru jak ognia!

 

Książki kulinarne

 

W piosence, bez której nie może się odbyć żaden Sylwester, słyszymy „Gdy widzę słodycze to kwiczę”. A jak słodycze, to i cukier. Bo jak to można inaczej! Na deserek musi być przecież coś fajnego i słodkiego. Są jednak publikacje, które pomogą Wam zerwać z tym przekonaniem.

 

 

Bez cukru, a słodkie”, Katarzyna Biłas

 

Brak cukru najczęściej kojarzy się z rezygnacją ze słodkiego smaku. Tymczasem autorka tej książki przekonuje nas, że takie poświęcenie wcale nie jest konieczne. „Bez cukru, a słodkie” to zbiór zdrowych i lekkich deserów, które nie zaszkodzą w odchudzaniu.

     
 

Bez cukru #kasiuniagotuje”, Katarzyna Burzyńska-Sychowicz

 

Czasem motywacją do zmiany diety są... dzieci. Rodzice chcą przecież dla nich jak najlepiej, tymczasem słodycze dostępne w sklepach, delikatnie mówiąc, nie zachwycają składem. Katarzyna Burzyńska-Sychowicz zdecydowała się wziąć sprawy w swoje ręce – zaczęła gotować zdrowo i bez dodatku cukru.

     
 

365 dni bez cukru”, Sarah Wilson

 

„Nie ma cukru w sklepie” to określenie trochę na wyrost. Może faktycznie brakuje go w wersji skrystalizowanej, jednak pozostał obecny w co drugim produkcie. Sarah Wilson postanowiła zerwać ze swoim uzależnieniem od cukru i unikać go w każdej postaci. Jak sama twierdzi, ta jedna decyzja rozwiązała wiele jej problemów zdrowotnych. Teraz dzieli się 8-tygodniowym programem odwykowym, w którym nie brak przepisów na lekkie i zdrowe desery.

     
 

Stewia. 151 słodkich przepisów bez cukru”, Przemysław Muszyński

 

Popularnym zastępstwem dla białego cukru jest stewia. W tej książce znajdziecie przepisy z jej użyciem. Nieważne, z jakiego powodu rezygnujecie z cukru, jak się okazuje, nie oznacza to od razu braku słodkiego smaku.

   

 

 

 

Free. Gotowanie bez glutenu, mleka, jajek, cukru”, Lena Tritto, Rossella Venezia

Free. Słodkości bez glutenu, mleka, jajek, cukru”, Rosella Venezia, Gabila Gerardi

 

Niektórzy chcą jednak wyeliminować ze swojej diety nie tylko cukier, ale też inne składniki. Te publikacje pomogą Ci gotować bez glutenu, mleka i jajek. Brzmi nierealnie? Jak się okazuje, takie dania istnieją, co więcej, mogą być też smaczne. Chociaż sama nie jestem zwolenniczką diety opartej na wykluczeniach, to lubię testować niecodzienne przepisy. W tych książkach znajdziecie wiele nietypowych dań albo tych tradycyjnych, ale przyrządzonych zupełnie inaczej.

 

Nie tylko przepisy, czyli kto nam tu próbuje słodzić

Jednak nie samym gotowaniem człowiek żyje. Przed wprowadzeniem zmian warto dowiedzieć się, czy to w ogóle jest potrzebne i jak bardzo.

 

 

Bez cukru”, Martina Fontana

 

Ile tak naprawdę jemy cukru i dlaczego nam szkodzi? Jak twierdzi autorka tej publikacji, słodycze to nieodzowny element codzienności większości Polaków. Jednak mało kto sprawdza ile dodano go do niesłodkich produktów. O uzależnieniu od cukru, konsumenckich nawykach i producenckich trikach dowiecie się z tej publikacji.

     
 

Cukier. Cichy zabójca”, Richard Jacoby, Raquel Baldelomar

 

Czytasz tę listę i pewnie zastanawiasz się, czy jest Ci potrzebne ograniczanie cukru. Jeśli chcesz się tego dowiedzieć, koniecznie sięgnij po tę publikację. Znajdziesz w niej quiz oraz mnóstwo praktycznych wskazówek. Kto wie, może właśnie przyczyną Twoich dolegliwości jest słodkie życie.

     
 

Cukier dzieci nie krzepi”, Jacob Teitelbaum, Deborah Kennedy

 

Naukowe publikacje i porady lekarzy mogą przemówić do dorosłego odbiorcy, ale czy do dziecka? Jak ograniczać słodycze, kiedy ma się „na pokładzie” malucha, który nie wyobraża sobie dnia bez ulubionego napoju czy czekoladowej przekąski? Ten tytuł adresowany jest do rodziców, a jego celem jest wsparcie ich w procesie stopniowego usuwania cukru z diety całej rodziny.

     
 

Zastąp cukier. Cztery słodkie kroki do zdrowia

 

No dobrze, powiedzmy, że zdecydujesz się na jakiś czas ograniczyć cukier. Ale czym go zastąpić? Jeśli to pytanie chodzi Ci teraz po głowie, to odpowiedź znajdziesz w tej publikacji.

 

Jakie z tego mamy wnioski? Po pierwsze, bez cukru da się żyć, pod drugie, jeśli ktoś życzy Ci „słodkiego, miłego życia”, to pewnie ma złe intencje :) Jednak, dla odmiany, zupełnie poważnie, czy staracie się ograniczyć biały cukier w diecie? Szukacie w sklepach produktów, które go nie zawierają? A może macie swoją ulubioną książkę kulinarną, dzięki której gotujecie bez cukru?

× 19 Polub, jeżeli artykuł Ci się spodobał!

Komentarze

@milena9
@milena9 · ponad 2 lata temu
Temat, jak najbardziej na czasie, bo ludzie dostali jakiejś głupawki z cukrem. Sama nie slodze, raz w tygodniu łyżeczka cukru do ☕. Cukier tylko dla gości. Bardzo ciekwe zestawienie. Dziękuję 😊😊😊👍
× 4
ZM
@zmutewany · ponad 2 lata temu
Prawda jest taka, ze tego typu książki mało, co dają. Jasne nakreślają problem, uzmysłowiają jak wielkim wrogiem jest cukier, ale absolutnie nic z tym nie robią. Zmierzam do tego ze możesz przeczytać 40 książek na temat cukru, być ekspertem na papierze i co z tego? Cala ta wiedza na nic, jeśli będziesz jadł cukier.

Książka na temat cukru powinna mieć kilka zdań:

Cukier jest zły. Bardzo zły. Możesz żyć bez cukru. Im bardziej go ograniczysz tym lepiej. A teraz zamiast czytać o naukowych dowodach, teoriach i badaniach, które ni jak się maja do Ciebie, po prostu idź do kuchni i sprawdź na odwrocie najczęściej spożywanych przez Ciebie produktów ile posiadając cukru na 100gram. Wywal wszystko, co ma powyżej 10g. Przez pierwszy tydzień będziesz czul się niewyspany, zły, jakbyś odstawił narkotyki, później będzie lepiej. Będziesz zdrowszy i bardziej energiczny. Cala teoria nie ma znaczenia, liczy się Twoja silna wola. Tyle.


× 3
@OutLet
@OutLet · ponad 2 lata temu
Ale jakby ktoś jednak chciał poczytać o tych naukowych dowodach, teoriach i badaniach, to chyba może? Czy nie?
× 2
ZM
@zmutewany · ponad 2 lata temu
Oczywiście, ze może. Każdy może sobie czytać, co tylko chce. Ja stwierdzam ze na ogol tego typu książki nic nie dają. Na ogol. Już wyjaśniam.

Ilu facetów chciałoby mieć odsłonięte mięsnie brzucha ( kaloryfer)? Zdecydowana większość.
Ilu facetów kaloryfer posiada? Zdecydowana mniejszość.

To, jak to jest? Ci, co nie maja nie wiedza jak to zrobić? Nie sięgnęli po odpowiednia literaturę?
A może doskonale wiedza, co trzeba zrobić, ale to wymaga silnej woli, samozaparcia oraz systematyczności?

Podobnie z cukrem. Nie potrzebujesz absolutnie żadnej książki, aby go nie jeść. To nie nauka matematyki, ze nie ruszysz z miejsca bez fachowej pomocy. Poza tym nie ma różnicy czy nie jesz cukru, bo zdajesz sobie sprawę ze jest niezdrowy, czy nie jesz cukru, bo znasz najnowsze specjalistyczne badania na jego temat.

× 2
@margota13
@margota13 · ponad 2 lata temu
Nie używam cukru. Odkąd zrezygnowałam ze słodyczy okazało się że nie mam wcale takiej chcicy na słodkie jak myślałam. Mniej skaczącej insuliny to mniejsza ochota na słodycze.
× 1
@Renax
@Renax · ponad 2 lata temu
Twk. Cukier jest ukryty nawet w ciemnym pieczywie. Przekonalam się o tym w ciąży. Po chlebie mi skakał cukier, po jogurtach. W takich, które uważamy za zdrowe.
× 1
@Brzezina
@Brzezina · ponad 2 lata temu
Jogurty to jedynie naturalne, a garść owoców to samemu można sobie dorzucić:)
× 2
@margota13
@margota13 · ponad 2 lata temu
Po chlebie może skakać bo zboża zamieniają się w glukozę.
@landrynkowa
@landrynkowa · ponad 2 lata temu
A to trzeba aż specjalnych książek, żeby przekonać człowieka, że cukier szkodzi???
× 2
@book.book.pl
@book.book.pl · ponad 2 lata temu
Pewnie nawet te książki nie wystarczą bo to taki nałóg, ale wysoka cena cukru może być bardziej skuteczna 😀
@landrynkowa
@landrynkowa · ponad 2 lata temu
Masz rację :))) wysoka cena plus aktualnie jeszcze problemy z dostępnością w sklepach powinny pomóc :)))
@Lorian
@Lorian · ponad 2 lata temu
Uuuh, nie znoszę cukru. Po prostu słodkie mi nie smakuje. Dla mnie jedynie pikantne albo bardzo mało słodkie, jeśli już.
× 1
@book.book.pl
@book.book.pl · ponad 2 lata temu
Mam tak samo, nie przepadam za słodyczami, ale slone i pikantne to już co innego 😉
× 1
@Utopia
@Utopia · ponad 2 lata temu
A ja kocham słodkie ❤️😊
× 1
@Brzezina
@Brzezina · ponad 2 lata temu
Ja lubię czytać ciekawe publikacje i jeśli mam ochotę na słodkie, bo każdy z nas czasem ma, to dobrze wiedzieć gdzie znaleźć zastępnik.
Pewne osoby lubią doczytywać się szczegółów z etykiet, pewne lubią wyszukiwać wszystko w necie, a inne lubią mieć grubą, mądrą książkę pod ręką w kuchni.
Jeśli któraś z tych książek poparta jest publikacjami naukowymi to chętnie sięgnę zeby poszerzyć swoją wiedzę:)
@ilons
@ilons · ponad 2 lata temu
Cukier nie taki zły, jeśli się z nim nie przesadza, czyli zasada obowiązująca do wszystkiego:)
Ale przepisy jak najbardziej na plus
@book.book.pl
@book.book.pl · ponad 2 lata temu
Najchętniej to przeczytałabym je wszystkie 😄 chociaż 🤔 właściwie to ja nie przepadam za cukrem i słodyczami
© 2007 - 2024 nakanapie.pl