Współczesna kuchnia dawnych Kresów recenzja

Współczesna kuchnia dawnych Kresów

Autor: @Anna30 ·2 minuty
2022-07-13
Skomentuj
16 Polubień
Na samym początku muszę wspomnieć, że zanim rozpoczęłam zapoznawać z główną treścią zawartością tej ciekawej i bardzo ładnie wydanej w twardej oprawie książki zwróciłam uwagę na dwa ważne aspekty. Pierwszy z nich to wykonane pięknie prezentujące się w całości przez Pana Jędrzeja Majkę zdjęcia budowli, potraw autorskich oraz opisywanych terenów przez autora, który również jest znanym krakowskim przewodnikiem. Drugim aspektem były skierowane zamieszczone z tyłu okładki słowa od autora, które spowodowały, że zachęciły, abym mogła bliżej nieznaną mi do tej pory twórczością.

Pana Mykoła Mańko autora książki pt.'' Współczesna kuchnia dawnych Kresów'' miałam okazję poznać poprzez uczestnictwo w kulinarnych programach telewizyjnych i okazał się bardzo sympatyczny, a przede wszystkim nie narzuca nikomu, jak ma przyrządzać dania, a gotowanie sprawia mu wiele radości, co jest to bardzo widoczne. Najważniejsze jest u niego uśmiech i pasją, z jaką się dzieli, a nade wszystko delikatny język przekazu, który tak bardzo u niego polubiłam.

Lubię, gdy autor przekazuje swoją wiedzę w sposób ciekawy, a historia związana z kuchnią kresową bywa na tyle interesująca, że można o niej poczytać kilkakrotnie i zagłębić się w nią.

Jest mi niezmiernie miło, że poznaje kolejną osobę, która potrafi opowiedzieć na temat kuchni wiele ważnych informacji, których ja nie wiem, a chciałam się dowiedzieć nieco więcej, bo kuchnia kresowa potrafi zainteresować na pewno nie jednego smakosza, który lubi dobrą kuchnię i powracać do niej z największą przyjemnością.

Muszę przyznać, że po dokładnym zanalizowaniu zaprezentowanych tej książce przepisów to muszę szczerze powiedzieć, że jestem pozytywnie zaskoczona tym, że one nie są tak trudne do wykonania, jak myślałam na początku. Jest w nich coś takiego niezwykłego, że chce się ich spróbować wykonać je, aby później nie żałować, że nie było możliwości, jak zasmakować je i cieszyć się, że miało okazję samemu je wykonać i cieszyć, że sprawiło się rodzinie radość, aby mogła również poznać tytułowe uroki współczesnej kuchni dawnych kresów.

Bardzo mi się podoba, że autor bardzo precyzyjnie wyjaśnia na samym początku rozdziału historię kraju oraz każdej nowej przyrządzanej starannie przez niego autorskiej potrawy.

Każda nowa nazwa kuchni ma bardzo piękny zamieszczony kolor.

Wiele z zamieszczonych potraw w tej książce przykuwało moją uwagę, a w szczególności:

chłodnik litewski, grzanki ze szprotkami, bliny kapuściane, śledź z warzywami, kasza jaglana z kapustą kiszoną, sałatka ze świeżych warzyw, kozinaki, historia podawania kawy w rytuał kuchni tatarskiej i podawane do niej słodycze, ajran, baklawa.

Polecam przeczytać tę książkę.

Moja ocena:

Data przeczytania: 2022-07-13
× 16 Polub, jeżeli recenzja Ci się spodobała!

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki
Współczesna kuchnia dawnych Kresów
Współczesna kuchnia dawnych Kresów
Mykoła Mańko
10/10

Kresy to nie tylko historia, legenda, nostalgia. Kresy to także kuchnia - kusząca, pachnąca, pełna niezwykłych aromatów i oryginalnych smaków. Od Wilna do Bakczysaraju rozciąga się wielki obszar kuli...

Komentarze
Współczesna kuchnia dawnych Kresów
Współczesna kuchnia dawnych Kresów
Mykoła Mańko
10/10
Kresy to nie tylko historia, legenda, nostalgia. Kresy to także kuchnia - kusząca, pachnąca, pełna niezwykłych aromatów i oryginalnych smaków. Od Wilna do Bakczysaraju rozciąga się wielki obszar kuli...

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Pozostałe recenzje @Anna30

Srebrny smok
Srebrny smok

Jeśli marzenia są, godne realizacji to wówczas występuje wielka radość z ich spełnienia. W każdym marzeniu jest przepiękna głębia pozwalająca nam mile wypełniać czas. P...

Recenzja książki Srebrny smok
Amantki II Rzeczypospolitej
Amantki II Rzeczypospolitej

Gdy przyjrzałam się, nieco bliżej informacjom zamieszczonym w spisie treści wymienionym imionom i nazwiskom przedwojennym polskim uzdolnionym i pięknym dwunastu aktorkom...

Recenzja książki Amantki II Rzeczypospolitej

Nowe recenzje

Taniec z diabłem
Taniec z diabłem
@na_ksiazke_...:

Przyznam się bez bicia , że Santino jest moim pierwszym przeczytanym dziełem od autorki , choć robiąc przegląd półek że...

Recenzja książki Taniec z diabłem
Za nadobne
Za nadobne
@WystukaneRe...:

W polskiej literaturze mamy mnóstwo nazwisk do wymienienia, których warto wypatrywać w księgarniach. Zarówno kryminały,...

Recenzja książki Za nadobne
Wahadełko w magii
Wahadełko prawdę ci powie...
@Mirka:

@Obrazek „Wahadełko jest narzędziem, które wymaga szacunku, pielęgnacji i połączenia.” Dziś, widząc kogoś posługując...

Recenzja książki Wahadełko w magii