Pisał przed wiekami Jan Kochanowski, zwracając nam uwagę, że jest wartością nadrzędną. Niby to wiemy wszyscy, a jak jest w rzeczywistości. Prowadzimy niezdrowy tryb życia, przyjemność odnajdujemy w używkach, mało się ruszamy. Szacuje się, że 15 mln Polaków zmaga się z nadciśnieniem tętniczym, 50% nie uprawa żadnego sportu (
https://www.medonet.pl/narodowy-test-zdrowia-polakow/raport-2020,czas-zadbac-o-swoje-serce--wyniki-narodowego-testu-zdrowia-polakow,artykul,18138255.html). Lekarze biją na alarm: spada spożycie ryb, konsumujemy za dużo mięsa. Idziemy na łatwiznę, sięgając po gotowe dania, w których roi się od substancji konserwujących. Do czego prowadzi nieznajomość składu produktów, piszą Karolina Fedko i Justyna Markowska.
Lista dodatków do żywności przyprawia o ból głowy, często dosłowny, dostajemy całą tablicę Mendelejewa z aneksem. Podobnie rzecz wygląda, jeśli chodzi o kosmetyki, chemię gospodarczą. Rozumiemy, że im dłuższy skład, tym gorzej dla naszego zdrowia, ale co zrobić, gdy dany artykuł takiego oznakowania nie posiada. I tu pomocne są autorki, w przystępny sposób wyjaśniają wszystkie zawiłości (także te natury prawnej); rozszyfrowały wszystkie tajemnice E, ze wskazaniem ich wpływu na nasze samopoczucie.
Śmierć na talerzu, czyli jak unikać pułapek cwanych producentów; obie panie obnażają ich nieuczciwe praktyki. W codziennej krzątaninie warto poświęcić czas na przestudiowanie składu określonego wyrobu. Dzięki temu wiele zyskamy. Fedko i Markowska przyglądają się popularnym produktom: serkom homogenizowanym (z waniliną, zamiast wanilią), płatkom śniadaniowym. Tłumaczą, w jaki sposób wybierać dobre pieczywo, mleko, jego przetwory, kosmetyki. Wskazują na te, które są na cenzurowanym: glutaminian sodu, parabeny, olej palmowy.
Publikacja jest estetyczna, schludna graficznie; każde zagadnienie jest starannie omówione. Z lektury dowiemy się, czy: miks tłuszczowy to masło? Dlaczego olej palmowy szkodzi? I czy zawsze należy eliminować tak bardzo znienawidzony gluten? Co kryje w sobie jogurt owocowy? Co znajduje się w kremach, szamponach i balsamach? W jaki sposób sprzątać bezpiecznie?
Autorki przypominają nam również o tym, w jakich proporcjach powinniśmy spożywać białka, tłuszcze, węglowodany. Piszą o skutkach nadużywania cukru, soli. Radzą też uważać na produkty ekologiczne, a raczej na ich imitacje.
Tego typu poradników na rynku jest mnóstwo, ale ten wyróżnia się przejrzystością wywodów.