Na koniec świata recenzja

Przyprawy, które zmieniły historię

WYBÓR REDAKCJI
Autor: @WioletaSadowska ·2 minuty
2023-12-15
Skomentuj
14 Polubień
"Przypuszczalnie wiele z tego, co mogłoby nam pomóc w pełniejszym odtworzeniu historii przypraw, jeszcze nie odkryto, a wiele śladów zostało utraconych".


Po lekturze tej książki zupełnie inaczej spojrzycie na przyprawy znajdujące się w waszej kuchni. Na te, które dodają smaku waszym ulubionym potrawom i bez których po prostu nie da się smacznie zjeść. Jak bowiem pokazuje ta publikacja, imbir, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, goździki czy też pieprz, bezdyskusyjnie wpłynęły na dzieje świata. I co ciekawe, czasami były cenniejsze niż złoto.

Thomas Reinertsen Berg to norweski pisarz i dziennikarz, absolwent literaturoznawstwa. Jest ekspertem do spraw Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Jego fascynacja mapami zaowocowała wydaniem książki pt. "Teatr świata. Mapy, które tworzą historię", jaka została przetłumaczona na kilkanaście języków.

"Na koniec świata. Przyprawy, które zmieniły historię" to publikacja ukazująca dzieje najważniejszych przypraw świata, czyli cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej, pieprzu, imbiru i kardamonu. Książka została podzielona na jedenaście rozdziałów przedstawiających drogę tychże przypraw po ziemskim globie.

Ależ to była podróż! Podróż w przeszłość po epokach i krainach, której towarzyszył korzenno-słodki zapach cynamonu, aromat imbiru i lekko pikantny smak pieprzu. Thomas Reinertsen Berg na niemal czterystu stronach kreśli w sposób niezwykle obrazowy, historię dziejów świata w oparciu o łączący poszczególne wieki wspólny element, którym są przyprawy. I trzeba jasno podkreślić, że pomimo ogromu dat i faktów historycznych, autor przekazuje swoją wiedzę w sposób niezwykle przystępny, unikając akademickiego zacięcia, a w zamian za to, serwując czytelnikowi masę ciekawostek, które najbardziej zapadają w pamięci. Nie da się również ukryć, że solidne przygotowanie norweskiego pisarza i ogrom materiałów, na jakich bazował pisząc tę książkę, wywołują wielki podziw i szacunek.

Czy wiecie, że muszkatołowiec dożywa stu lat? Czy słyszeliście o tym, że Ramzesowi II włożono pieprz do nosa jeszcze za życia? Czy zastanawialiście się, dlaczego od czasów oficjalnego ogłoszenia pandemii na świecie, znacząco wzrosło wśród ludzi spożycie przypraw korzennych? Przywołane nietuzinkowe fakty i ciekawostki, swobodnie wplatane w historyczną narrację, wzbudzają zaintrygowanie i przede wszystkim pozwalają czytelnikowi łatwiej przyswoić lub odświeżyć sobie nabytą już kiedyś wiedzę. A tej w książce nie brakuje, gdyż Thomas Reinertsen Berg zabiera nas do czasów panowania faraonów, do wieków, gdy rządzili chińscy cesarze, na europejskie dwory i na morza pełne żaglowców przewożących przyprawy. Jak więc widać, przekrój historyczny tej publikacji jest naprawdę szeroki, co jedynie stanowi o jej wysokiej wartości poznawczej.

Zachwyt intelektualny nad tym obszernym dziełem idzie w parze z zachwytem nad estetyką jego wydania. Twarda oprawa, dobrej jakości papier, przyjazna dla oka czcionka i wplatane pomiędzy poszczególne rozdziały kolorowe ilustracje powodują, że obcowanie z taką książką staje się samą przyjemnością.

Thomas Reinertsen Berg oddaje w ręce polskiego czytelnika książkę nietuzinkową, która zaskakuje na wielu polach, ale także inspiruje kulinarnie. Być może nie zechcecie zrobić własnej wzmacniającej zupy z imbirem, której jednym ze składników są jądra kozła, ale już pierniczki, zwane też chlebkami imbirowymi mogą was skusić. Nie ma na naszym rynku drugiej takiej publikacji, więc warto udać się w podróż "Na koniec świata" i poznać "Przyprawy, które zmieniły historię".

Moja ocena:

× 14 Polub, jeżeli recenzja Ci się spodobała!

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki
Na koniec świata
Na koniec świata
Thomas Reinertsen Berg
9/10

Czym przyprawiano flamingi i papugi w czasach Cesarstwa Rzymskiego? Które przyprawy Adam chciał wynieść z Edenu? Co znajdowało się w masce doktora plagi? Na te i wiele innych pytań odpowiada Thom...

Komentarze
Na koniec świata
Na koniec świata
Thomas Reinertsen Berg
9/10
Czym przyprawiano flamingi i papugi w czasach Cesarstwa Rzymskiego? Które przyprawy Adam chciał wynieść z Edenu? Co znajdowało się w masce doktora plagi? Na te i wiele innych pytań odpowiada Thom...

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Pozostałe recenzje @WioletaSadowska

Biblia Negocjacji Techniki Negocjacji i Wywierania Wpływu, Przygotowanie Błędy Targowanie
Prawdziwy Krakowski Targ

"Dla jasności, negocjowanie to nie to samo co manipulowanie". Do tej pory wydawało mi się, że sztuka negocjacji dotyczy wyselekcjonowanych segmentów biznesu i w codzie...

Recenzja książki Biblia Negocjacji Techniki Negocjacji i Wywierania Wpływu, Przygotowanie Błędy Targowanie
Jak (nie) zostać królową
Wszyscy lubimy plotki

"Monarchia, mimo jej funkcji, tego całego dziedzictwa i tak dalej, tak naprawdę jest rodzajem opowieści celebryckiej. Wszyscy lubimy plotki". Jakie to było dobre! Wymy...

Recenzja książki Jak (nie) zostać królową

Nowe recenzje

Serce, otwórz się
Recenzja
@paulinagras...:

♥️Recenzja♥️ Premiera 28.10.2024 r. „Serce, otwórz się” – Anna Biedrzycka Współpraca reklamowa z @wydawnictwo_novaer...

Recenzja książki Serce, otwórz się
Pochwała Głupoty w XXI wieku
„Pochwała Głupoty w XXI wieku” Bartosz Małecki
@Wiejska_bib...:

Tytuł: „Pochwała Głupoty w XXI wieku” Autor: Bartosz Małecki Gatunek literacki: poradnik Wydawnictwo: Wydawnictwo...

Recenzja książki Pochwała Głupoty w XXI wieku
Ciuciubabka
Bliskie spotkanie z duchami 😈
@Allbooksism...:

" Gdy ktoś ma wobec ciebie pewne oczekiwania, w końcu zaczynasz wierzyć, że musi mieć rację. Powoli wierzysz w kogoś, k...

Recenzja książki Ciuciubabka
© 2007 - 2024 nakanapie.pl