Jedz inaczej. Dlaczego jemy to, co jemy recenzja

O tym, jak jeść lepiej i mądrzej...

Autor: @Uleczka448 ·5 minut
2016-01-25
Skomentuj
Polub, jeżeli recenzja Ci się spodobała!
Czy zastanawialiście się kiedyś nad tym, dlaczego niektóre rzeczy nam smakują, a innych po prostu nie lubimy spożywać, choć dla drugiej osoby produkty te stanowią przysłowiowe "niebo w gębie":)? Albo czy przyszło wam do głowy pytanie o to, dlaczego inni jedzą tyle samo, a nawet więcej niż ja, a przy tym mogą chwalić się niezmiennie smukłą sylwetką? Wreszcie czy ciekawi was to, co decyduje o tym, iż ze sklepowej półki wybieracie konkretnie ten produkt, a nie inny, leżący tuż obok...? Na te wszystkie pytanie znajdziecie odpowiedzi w niezwykłej książce pt. "Jedz inaczej. Dlaczego jemy, to co jemy", autorstwa Leanne Cooper, która ukazała się właśnie nakładem Wydawnictwa Znak. Co więcej, pozycja ta zdradzi czytelnikom sekret, na zdrowe i smaczne odżywanie, przy jednoczesnym zachowaniu zgrabnej sylwetki naszego ciała. Prawda, że brzmi kusząco...:)?

Książka Pani Leanne jest znakomitym poradnikiem odnoszącym się do odżywania człowieka, w którym to znajdziemy szereg porad, wskazówek, ćwiczeń, które uczynią nasze żywienie smacznym, rozsądnym, przyjemnym i przede wszystkim zdrowym. Książka ta została podzielona na kilka zasadniczych części, w których to zawarto kolejno informacje odnoszące się do zdrowego odżywiania, powszechnie obowiązujących modeli żywieniowych, wpływów czynników zewnętrznych i wewnętrznych na nasze wybory żywieniowe, wpływie edukacji i uczenia się na nasze upodobania smakowe, powodach i możliwościach skutecznych zmian żywieniowych, wpływie emocji i naszej osobowości na konkretne nawyki i wybory żywieniowe, marketingu branży spożywczej z całym system oznaczeń na opakowaniach łącznie, oraz praktycznych wskazówek pomagających dokonać zmian we własnym życiu. Na końcu znajdziemy zaś niezwykle interesujący kwestionariusz dotyczący zachowań z jedzeniem, który pozwoli nam lepiej poznać siebie samych, o kreślić błędy jakie popełniamy przy procesie odżywiania. Całość zaś jest opatrzona niezwykle barwnymi i czytelnymi wykresami i tabelami, czyniącymi tę lekturę jeszcze bardziej pasjonującą.

"Jedz inaczej" to pozycja, która podejmuje kwestię odżywiania w zupełnie inny sposób, niż ma to miejsce w szeregu innych poradników. Otóż nie jest to pozycja skupiająca się na tabelach kalorycznych, przepisach na kolejne super diety, lekarskich metodach walki z otyłością czy też sposobach produkcji zdrowej żywności. Znajdziemy tu natomiast psychologię jedzenia, czyli udokumentowane i sprawdzone dowody na to, co kieruje naszymi wyborami żywieniowymi. Po lekturze tej książki zrozumiemy to, dlaczego jemy tak, a nie inaczej, i zrozumiemy także powody i przyczyny, z których jesteśmy otyli, szczupli lub też mamy problemy z apetytem. To pozycja, która w bardzo prosty, logiczny i przekonujący sposób mówi o tym, iż tak naprawdę wszystko zależy od nas, i tylko od nas...

Każdy z poszczególnych rozdziałów rozpoczyna się od postawienie głównego pytania, odnoszącego się np. do wpływu poszczególnych składników pożywienia na nasz nastrój, następnie rozwinięcia tematu poprzez ukazanie konkretnych przykładów, teorii, dowodów, zaś całość wieńczy zestaw zadań i ćwiczeń, które czytelnik powinien wykonać, jeśli chce poznać odpowiedź na dręczące go pytania o własne odżywianie. Taki układ bardzo przypadł mi do gustu, zwłaszcza za sprawą swojej racjonalności, delikatności i przejrzystości. Wszystko to jest podane w prosty, nienachalny, lekki sposób, który czyni tę lekturę miłą, ciekawą i w pełni przemawiającą do czytelnika. I tak jak w przypadku większości poradników mam zawsze pewne obiekcje, tak w przypadku tej książki po prostu wierzę we wszystko to, co w niej odnalazłam. Nie jest to bardzo trudna wiara, gdyż każdy z zawartych tu argumentów, jest po prostu merytoryczny, rozsądny i trafiający do odbiorcy.

Największą wartością tej pozycji, jest bez wątpienia wiedza, jaką ona sobą niesie. Powiedzieć, iż nauczyłam się z lektury wiele, to zdecydowanie zbyt mało, gdyż ilość faktów i rozsądnych wskazówek wyniesiona z tej książki, jest po prostu ogromna. Wystarczy wspomnieć chociażby o takich perełkach, jak wzmożonym głodzie u osób, które właśnie zakończył dietę i planują stopniowy powrót do normalnego odżywiania, wpływie długości trwania posiłku na nasz apetyt, który rośnie wraz z tym czasem, o zależności ilości spożywanego pokarmu, od stopnia trudności w jego zdobycia - im trudniej, tym mniej go jemy, czy też chociażby o tym, iż tak naprawdę etykiety na opakowaniach produktów żywnościowych, nie mają dla nas większego znaczenia (poza terminem przydatności), gdyż i tak nie wiele z nich rozumiemy... To wiedza na pozór prosta, łatwa i powszechna, a jednak nie zawsze na znana, bynajmniej w moim przypadku tak było...

Na osobną uwagę zasługuje rozdział poświęcony szerokiemu zagadnieniu marketingu jedzenia, w którym jest mowa o metodach i sposobach przekonywania przez koncerny żywieniowe klientów, do sięgnięcia po ich produkty. Co ciekawe, jak się okazuje najbardziej zależy im na sprzedaży produktów najbardziej przetworzonych chemicznie, a tym samym najmniej zdrowych dla naszego organizmu. Słodycze, produkty słone, dodatki w postaci licznych ulepszaczy - wszystko to stanowi najbardziej chodliwy i drogi produkt, jaki starają się nam sprzedać wielcy producenci żywności. Sumy pieniędzy jakie wydają ku temu, po prostu porażają... I znów dzięki tej lekturze zyskujemy wiedzy o tym, jak się bronić przed tymi nachalnymi kampaniami medialnymi, i nie poddać ogłupiającej fali chemicznego jedzenia...

Książka Leanne Cooper pozwala uwierzyć w siebie. To bardzo wiele, gdyż zazwyczaj to właśnie te osoby, który borykają się z problemami utrzymania odpowiedniej wagi, mają z tym największe kłopoty. Tak dużej dawki pozytywnej energii, jaką odnalazłam w tej lekturze, nie doświadczyłam już od bardzo dawna. Dzięki tej pozycji wiem, że tak naprawdę wszystko zależy ode mnie, od mych wyborów, chęci, samozaparcia w dążeniu do tego, by odżywiać się lepiej i zdrowiej, co wcale nie znaczy - mniej przyjemnie. Otóż autorka udowadnia na licznych przykładach, że głodówki, wyrzeczenia, surowe zasady itd..., nie przynoszą żadnego dobrego i skutecznego efektu, zaś jedyną drogą ku lepszemu odżywianiu się, jest rozsądek, mądrość i zrozumienie własnego organizmu. Każdy z nas jest bowiem inny, i tak naprawdę tylko on sam wie, co jest i co powinno być dla niego najlepsze, by dzięki temu czuł się po prosu dobrze.

"Jedz inaczej. Dlaczego jemy, to co jemy" to książka, którą mogę polecić każdemu bez wyjątku, gdyż każdy z nas musi przecież jeść:). I dobrze by było, by robił to w sposób dobry, odpowiedzialny, rozsądny i zdrowy. A z pewnością ta pozycja mu w tym bardzo pomoże:). Polecam, i życzę sukcesów w zmianach żywieniowych w swoim życiu:)!
Polub, jeżeli recenzja Ci się spodobała!

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki
Jedz inaczej. Dlaczego jemy to, co jemy
Jedz inaczej. Dlaczego jemy to, co jemy
Leanne Cooper

Czy wiecie, że siadając do posiłku w większym gronie zjadamy więcej, a kiedy częstujemy się potrawami w określonej kolejności, jemy mniej? Czy wiecie, że nagradzanie dziecka za zjedzenie określonego w...

Komentarze
Jedz inaczej. Dlaczego jemy to, co jemy
Jedz inaczej. Dlaczego jemy to, co jemy
Leanne Cooper
Czy wiecie, że siadając do posiłku w większym gronie zjadamy więcej, a kiedy częstujemy się potrawami w określonej kolejności, jemy mniej? Czy wiecie, że nagradzanie dziecka za zjedzenie określonego w...

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Zobacz inne recenzje

Czym wyróżnia się ta książka na tle innych? przede wszystkim autorka unika pewnych schematów i narzucanych powszechnie trendów, które mimo, że modne nie zawsze są rozsądne. Książkę dryfująca bardziej ...

SH
@shapeofmyheart1

Pozostałe recenzje @Uleczka448

Smoła
Groza, dramat, komiksowa jakość z najwyższej półki!

Niepokojąca, gęsta od emocji, mroczna i zarazem piękna w swej słownej, znaczeniowej i obrazowej postaci... - taka jest „Smoła”, czyli najnowszy komiks Piotra Marca, któr...

Recenzja książki Smoła
W ułamku sekundy
Komiksowy reportaż w mistrzowskim wydaniu!

Sprawa jest prosta - jeśli Wydawnictwo Kultura Gniewu oferuje ci komiksowy album autorstwa Guya Delisle, to nie można odmówić sobie przyjemność spotkania z tym dziełem,...

Recenzja książki W ułamku sekundy

Nowe recenzje

Czerwona sofa
Żaden pociąg nie dogoni straconego czasu
@zuszka60:

Michèle Lesbre, urodzona w 1939 roku pisarka pochodzenia francuskiego, której sławę przyniosła właśnie książka „Czerwon...

Recenzja książki Czerwona sofa
Fallen Angel
Fallen Angel
@magdalenagr...:

✨✨✨✨ Recenzja ✨✨✨✨ Natalia Popławska " Fallen Angel "#2 @n_poplawska_strona_autorska Seria: NIKT Wydawnictwo: ✨✨✨✨...

Recenzja książki Fallen Angel
Kawa i papieros
Kawa przed śniadaniem i papieros na kaca
@aga.kusi_po...:

Zacznę bez wstępu, bo tu, z „Kawą i papierosem” od razu wkraczasz do wielkiego powierzchniowo loftu. To miejsce, jak i...

Recenzja książki Kawa i papieros
© 2007 - 2024 nakanapie.pl