Zaprezentowana książka pt. „Ewa Gotuje” jest zbiorem kulinarnych podróży i prezentacji przepisów pochodzących z jej autorskiego programu.
Inspiracją do napisania tej oto książki jest pasja autorki do gotowania oraz przekazywania swojej wiedzy kulinarnej czytelnikowi. Swój warsztat kulinarny możemy kształtować każdego dnia i uzupełniać go wiedzą zawartą w przedstawionej książce.
Książka składa się z VIII następującej treści:
I: Przed obiadem : Domowy chleb, pasty kanapkowe: z makreli, jajeczna, serowa, z awokado, sos tzatziki, chipsy selerowe.
II: Zupy: Ogórkowa bez sporów, prowansalska selerowa, kapuściana na sylwetkę, z brokułów, krem z migdałami i bryndzą, orientalna zupa rybna.
III: Kurcze pieczone i nie tylko: Kura na patyku, ryż, sałatka z winegretem, glazurowane skrzydełka z rusztu, kurze paluszki w orzechach z dipem, wątróbka drobiowa z jabłkiem, indyk z migdałach, pierś indycza w ziołach prowansalskich i buraczki w talarki.
IV: Dla mięsożerców: Cielęcina w kurkach, gałuszki i brokuły z czosnkiem, gulasz z nutką Orientu i kaszą gryczaną, zrazy wołowe w pomidorach, ziemniaki pieczone w mundurkach i mizeria, hamburgery na zdrowie.
V: Ryby: Panga w niebieskim sosie, sałatka i puree ziemniaczane, pstrąg na sposób morski, łosoś w jarzynach, ryba w jogurcie, tilapia na „pierzynce” z porów .
VI: Dla tych, którzy mięsa nie jedzą: Pesto z makaronem , szaszłyki z tofu, pizza Margherita, jaja sadzone na śmietanie, jaja faszerowane, pierogi, naleśniki.
VII: W świątecznym podarunku: Wielkanoc: Pieczeń bieszczadzka, baba z Klęczan, Wigilia: Barszcz zakwaszany w samą porę, karp, kapusta z grzybami, ziemniaczki a’ la młode, kasza z grzybami, Sylwester: Bigos, żurek wiejski na śniadanie.
VIII: Desery: Ciasto pełne śliwek, grzebyczki, czekoladowe serce i czekoladowe muf finki, ciasteczka ryżowe, „ Rzeszowiak”, bajkowy torcik jabłkowy, tort czekoladowo- orzechowy, ciasteczka orzechowe, krem cytrynowy, ciasto cytrynowe, mus czekoladowy.
Pani Ewa podkreśla ważną rolę stylu gotowania , sposoby podawania dań , estetyka oraz dekoracja stołu.
„Ewa gotuje” to książka , która jest przeznaczona dla każdego czytelnika chcącego poznać początki tworzenia polskich potraw : sałatki , przysmaki , sosy, ciasta i ciasteczka .
Przepisy i potrawy są stale urozmaicane poprzez unowocześnianie: pasty kanapkowe, chipsy selerowe, sosy.
W trakcie realizacji programu „Ewa gotuje” autorka nas zabiera nas w podróż na egotyczną wyspę Sri Lanka spełniając przy tym swoje marzenia dotyczące poznania przypraw w ich naturalnym środowisku.
Ciekawostką pozytywną, która przyciągnie tutaj czytelnika jest historia poznania przypraw opowiedziana i przekazana w adekwatny i prosty sposób przez Panią Ewę.
Zapoznając się z tą pozycją książkową poznamy również ekipę realizującą program „Ewa gotuje”.
Fantastyczne wykonane zdjęcia potraw wykonanych przez Panią Ewę , które znajdują się w tej książce zobrazują, że gotować można w każdym miejscu.
Twarda oprawa książki zawiera 200 stron.
Zachęcam do przeczytania tej kulinarnej książki.