Kolejna książka autorstwa Malwiny Bareły, autorki blogu Filozofia Smaku, zawierająca przepisy na smaczne śniadania w pudełku. Jej przepisy nadają się zarówno do pracy, szkoły jak i do domu. Z powodzeniem mogą stanowić codzienny posiłek obiadowy.
W swojej drugiej książce autorka wprowadza nasz w sztukę bentowania, podopowiada najlepsze systemy gotowania, jak zabrać się do planowania posiłków oraz jak kupować i gotować mądrze, z głową. Opisuje również w 13 krokach jak nie marnować jedzenia (bardzo przydatne i proste wskazówki) - dzięki jej radom dowiemy się do czego wykorzystać m. in. pozostałe resztki z warzyw, takie jak liście rzodkiewki, końce szparagów, skórkę z ogórka, nać marchewki czy obierki z jabłek i gruszek.
W książce, oprócz mnóstwa przepisów na proste, łatwe w przygotowaniu, treściwe posiłki, na które składniki znajdziemy choćby w "owadzim" sklepie i innych tego typu marketach, pani Malwina zgromadziła kilka bazowych przepisów, które pozwolą samodzielnie tworzyć nowe dania. Dowiemy się jak skomponować sałatkę, jak zrobić domowy hummus, pesto czy owsiankę instant, którą należy tylko zalać wrzątkiem. W książce najdziemy przepisy na kilka domowych dressingów czy domowe napoje roślinne, czyli smaczną alternatywę dla krowiego mleka.
Książka podzielona jest na cztery części. Każda z nich nazwana jest porą roku (wiosna, lato, jesień, zima) i zawiera od 13 do 16 przepisów na bento jedno bądź dwudaniowe z wykorzystaniem sezonowych warzyw i owoców. Każda "pora roku" zawiera krótki opis "spiżarniany" - autorka podpowiada, które warzywa i owoce są w danej chwili sezonowe oraz z czym je łączyć.
Każdy z 57 przepisów jest opatrzony przepięknie wyglądającym zdjęciem - już samo patrzenie wzbudza nasze kubki smakowe i zachęca do jedzenia. Przy każdym przepisie znajdziecie listę składników, sposób przygotowywania oraz rady w jaki sposób i jak długo można przechowywać daną potrawę oraz uwagi dotyczące zamienników warzyw/owoców, informacje o tym, że np. daną rzecz można nie tylko piec lecz również usmażyć.
Na końcu książki autorka umieściła 9 przepisów na pyszne, orzeźwiające i zdrowe koktajle oraz napoje. Oczywiście z podziałem na pory roku: 2 na wiosnę, 3 na lato oraz po 2 na jesień i zimę.
Przepisy stworzone przez Malwinę Barełę są przystępne i łatwe. Gotowanie z nią nie zajmuje dużo czasu. Mało tego, przepisy są tak proste a towarzyszące im zdjęcia tak piękne i kolorowe, że pod wpływem zapachu wydobywającego się z książki sami chętnie zaczniecie bentować nie tylko do pracy czy szkoły ale ta zwyczajnie, na co dzień. Bo bentowanie to fajna sprawa 😃