Zupy buliony polewki czyli potrawy jedzone łyżką

Eleonora Trojan, Agnieszka Kozłowska
Zupy buliony polewki czyli potrawy jedzone łyżką
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie

Opis

Pierwsze zupy jadano prawdopodobnie w czasach prehistorycznych, nawet wtedy gdy jeszcze nie znano garnków. Zamiast naczyń używano skorup zwierząt, muszli, a być może wydrążonych przez wodę kamieni. Wielbicielem i propagatorem zup był Ludwik XVI, król francuski, na którego dworze codziennie na obiad podawano cztery ich rodzaje. Również w Paryżu w roku 1765 sprzedawca uliczny Boulanger, otworzył pierwszy lokal, w którym oferowano tylko i wyłącznie zupy. Nad wejściem przymocował szyld: Jeśli dokucza Ci żołądek, przyjdź do mnie, a wyjdziesz zdrowy. Pisząc to zdanie po łacinie, użył słowa restaurabo (od restaurare - odnawiać, restaurować) w odniesieniu do ciała - wyleczyć, przywracać do zdrowia. W ten sposób powstało słowo wszystkim znane - restauracja.
ISBN: 978-83-61060-49-9, 9788361060499
Wydawnictwo: AA
Stron: 223

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Czy ja dobrze widzę, że znasz książkę Zupy buliony polewki czyli potrawy jedzone łyżką? Koniecznie daj znać, co o niej myślisz w recenzji!
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Cytaty z książki

O nie! Książka Zupy buliony polewki czyli potrawy jedzone łyżką. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat
© 2007 - 2024 nakanapie.pl