Po co nam zmysł węchu? Czym jest pamięć zapachowa? Dlaczego rośliny pachną? To tylko kilka pytań, na które odpowiada ta książka. Przeczytamy w niej również o niezwykłych nosach w świecie zwierząt, o zapachu lasu, morza, miasta czy wsi, a także najróżniejszych zapachach w kuchni: od zapachu przypraw, przez zapach kawy i herbaty, po zapachy ciekawych potraw i produktów. Poza tym będzie też o feromonach i perfumach, zapachu czystości i starych książek, o aromaterapii i zapachu pieniędzy, a nawet o zapachu bąków i śmierci…
Monika Utnik– absolwentka polonistyki i italianistyki Uniwersytetu Warszawskiego, dziennikarka, wieloletnia redaktorka magazynów wnętrzarskich. Zadebiutowała książką dla dzieci „Mamma mia. Włochy dla dociekliwych”. Lubi włoski design i malarstwo trecenta. W mieszkańcach Italii najbardziej docenia ich miłość do życia. Wolne chwile spędza w ukochanym domu na wsi.
Agnieszka Sozańska – absolwentka Instytutu Sztuki w Opolu. Jako mała dziewczynka marzyła, by zostać malarką. Do dzisiaj ma w sobie mnóstwo z dziecka, dlatego tak kocha książki dla dzieci, Muminki, bałagan i czekoladę. Na co dzień zajmuje się ilustracją książkową i prasową. W swoich pracach łączy rysunek z technikami komputerowymi. Lubi tworzyć w czerni i bieli, ale z czasem przekonała się, że kolor nie jest taki straszny.
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.