Dżemy i marmolady już dawno przestały być jedynie ?smarowidłem? idealnym na kanapki. Nasz gust zmienił się znacznie od czasów babć, a przetwory te coraz częściej kuszą nas słodkimi korzennymi nutami lub ostrym aromatem chili i octu. Stały się też doskonałym dodatkiem do serów, mięs i deserów. Przygotowuje się je w mgnieniu oka. Bez względu na to, czy są słodkie, pikantne, czy łagodne, zawsze smakują wyśmienicie. W książce zawarto: ? Kilkadziesiąt przepisów na pyszne i zdrowe dżemy, galaretki i marmolady ? Rady mistrzów kuchni, którzy podpowiadają, jak wykorzystać te domowe przetwory ? Przepisy na wyśmienite dania obiadowe, drinki i desery z dodatkiem dżemów i galaretek ? Propozycje niezwykłych dodatków do dżemów np. w postaci alkoholu, orzechów, czekolady, egzotycznych przypraw