Sałatki mogą być czymś więcej niż tylko przystawką. W pełni zasługują na to, aby awansować na wyższą pozycję jako stylowe, zdrowe i pełnowartościowe dania.
Książka Wspaniałe sałatki zawiera ponad 80 przepisów na atrakcyjne sałatki o interesujących smakach. Proponuje nowe spojrzenie na znane i lubiane klasyczne sałatki, np. sałatkę Cezar, a oprócz tego prezentuje najbardziej niezwykłe przepisy z całego świata - regionu Morza Śródziemnego, Afryki Północnej, Azji i Ameryki Południowej - za sprawą których przyrządzanie sałatek staje się formą sztuki. Książka ta odsłania nadzwyczajną różnorodność sałatek - od sycylijskiej caponaty po insalata mexicana i od makaronu aromatyzowanego zieloną herbatą po wietnamskie krewetki z trawą cytrynową - udowadniając, że mogą się one stać najbardziej smakowitym i aromatycznym elementem posiłku.
Książkę podzielono na rozdziały według podstawowych składników sałatek, od fasoli, soczewicy i kasz, przez warzywa liściowe, jarzyny, makarony i ryż, po mięso, ryby i drób. Każdemu przepisowi towarzyszą praktyczne wskazówki ułatwiające przygotowanie, a także propozycje wariantów tego samego przepisu. Znajdziemy tu przepisy na smaczne sosy, a także wskazówki na temat doboru i stosowania dodatków i przypraw.
Pasja autorki, znajdująca odzwierciedlenie w tej żywo i z entuzjazmem napisanej książce, z pewnością zainspiruje każdego, kto pragnie się zdrowo odżywiać.
Książka Wspaniałe sałatki zawiera ponad 80 przepisów na atrakcyjne sałatki o interesujących smakach. Proponuje nowe spojrzenie na znane i lubiane klasyczne sałatki, np. sałatkę Cezar, a oprócz tego prezentuje najbardziej niezwykłe przepisy z całego świata - regionu Morza Śródziemnego, Afryki Północnej, Azji i Ameryki Południowej - za sprawą których przyrządzanie sałatek staje się formą sztuki. Książka ta odsłania nadzwyczajną różnorodność sałatek - od sycylijskiej caponaty po insalata mexicana i od makaronu aromatyzowanego zieloną herbatą po wietnamskie krewetki z trawą cytrynową - udowadniając, że mogą się one stać najbardziej smakowitym i aromatycznym elementem posiłku.
Książkę podzielono na rozdziały według podstawowych składników sałatek, od fasoli, soczewicy i kasz, przez warzywa liściowe, jarzyny, makarony i ryż, po mięso, ryby i drób. Każdemu przepisowi towarzyszą praktyczne wskazówki ułatwiające przygotowanie, a także propozycje wariantów tego samego przepisu. Znajdziemy tu przepisy na smaczne sosy, a także wskazówki na temat doboru i stosowania dodatków i przypraw.
Pasja autorki, znajdująca odzwierciedlenie w tej żywo i z entuzjazmem napisanej książce, z pewnością zainspiruje każdego, kto pragnie się zdrowo odżywiać.