Nowe wydanie legendarnej pracy Kevina Zraly'ego "Wino.Kurs wiedzy" jest przyjaznym w użyciu kursem wiedzy winiarskiej, którego walory doceniają zarówno początkujący, jak i prawdziwi eksperci.
Autor, posługując się lekkim językiem przeprowadza Czytelnika - „kursanta” od kraju do kraju, z jednego regionu do innego regionu, od producenta do producenta. Dokonuje przeglądu najważniejszych, usystematyzowanych wiadomości pozwalających uzupełnić wiedzę, zrozumieć istotę i poddać się magii wina.
Dzięki wykładowi dowiadujemy się o różnicach pomiędzy Burgundią i Bordeaux, odmiennościach Pinot Noir i Cabernet Sauvignon, różnorodności win Nowego i Starego świata. Ponadto tegoroczne wydanie zostało wzbogacone o rozdział o winach polskich.
Książka proponuje wyprawę w poszukiwaniu najlepszych roczników win z Kalifornii, Francji, Włoch, Chile… Autor wspomina także o mniej znanych w Polsce producentach z Niemiec, Oregonu czy Argentyny.
Nie zapominając o istotnych wiadomościach z zakresu fizjologii smaku i powonienia, Autor podpowiada jakie dania komponują się idealnie z Chardonnay czy Pinot Grigio, wskazuje na nowe przeboje na rynku wina takie jak chilijski Cabernet Sauvignon, a także odkrywa tajniki wyboru szampana, sherry czy porto.
Ponad 400 kolorowych ilustracji, etykiet, map i pięknych fotografii towarzyszą błyskotliwemu opisowi świata wina, a każdy ze starannie zaprojektowanych wykładów kończy się krótkim testem, który pozwala na samodzielną ocenę stopnia przyswojenia wiedzy.
Autor, posługując się lekkim językiem przeprowadza Czytelnika - „kursanta” od kraju do kraju, z jednego regionu do innego regionu, od producenta do producenta. Dokonuje przeglądu najważniejszych, usystematyzowanych wiadomości pozwalających uzupełnić wiedzę, zrozumieć istotę i poddać się magii wina.
Dzięki wykładowi dowiadujemy się o różnicach pomiędzy Burgundią i Bordeaux, odmiennościach Pinot Noir i Cabernet Sauvignon, różnorodności win Nowego i Starego świata. Ponadto tegoroczne wydanie zostało wzbogacone o rozdział o winach polskich.
Książka proponuje wyprawę w poszukiwaniu najlepszych roczników win z Kalifornii, Francji, Włoch, Chile… Autor wspomina także o mniej znanych w Polsce producentach z Niemiec, Oregonu czy Argentyny.
Nie zapominając o istotnych wiadomościach z zakresu fizjologii smaku i powonienia, Autor podpowiada jakie dania komponują się idealnie z Chardonnay czy Pinot Grigio, wskazuje na nowe przeboje na rynku wina takie jak chilijski Cabernet Sauvignon, a także odkrywa tajniki wyboru szampana, sherry czy porto.
Ponad 400 kolorowych ilustracji, etykiet, map i pięknych fotografii towarzyszą błyskotliwemu opisowi świata wina, a każdy ze starannie zaprojektowanych wykładów kończy się krótkim testem, który pozwala na samodzielną ocenę stopnia przyswojenia wiedzy.