Książka, która była w latach 2008-2009 nr 1 wielu listach bestsellerów na Zachodzie, kwestionuje współczesny sposób odżywiania się oparty na żywności przetworzonej, którą kupuje się w sklepach. Autor odmawia wielu produktom, takim jak chleb, płatki śniadaniowe czy przekąski, nie mówiąc już o fast foodzie, w ogóle miana ,,jedzenia''. Podważa także wkład nauki w zasady zdrowego odżywiania się, wskazując na liczne i zasadnicze pomyłki naukowców oraz ich ograniczony punkt widzenia. Krytykuje współczesną obsesję na punkcie zdrowej diety. Namawia do powrotu do źródeł, czyli do jadłospisów naszych babek i prababek, i pokazuje, jak to trzeba robić. Człowiek jest wszystkożercą i powinien jeść wszystko, ale pod warunkiem że je prawdziwe jedzenie, a nie jego imitację stworzoną przez technologów żywności w laboratoriach i fabrykach. Książka nie promuje żadnej diety, ale naturalny sposób odżywiania się zgodny z zasadami slow food, czyli jedzenia bez pośpiechu, zgodnie z naturą, dla przyjemności. Autor jest amerykańskim dziennikarzem, wielokrotnie nagradzanym autorem bestsellerów na temat jedzenia i produkcji żywności (np. Omnivore's Dilemma).