Smak i tożsamość. Polska i niemiecka literatura kulinarna w XVII wieku

Marta Sikorska
Smak i tożsamość. Polska i niemiecka literatura kulinarna w XVII wieku
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie

Opis

Smak to nie tylko cecha jedzenia, ale także zmysł, poprzez który poznajemy świat. Był i jest zmienny, podlega modzie i jest przedmiotem dyskusji. Marta Sikorska wnosi do niej cenny wkład, przedstawiając dokładną i systematyczną analizę niemieckich książek kucharskich z XVII w. Opowiada nie tylko o jedzeniu, ale także o estetyce, wyróżnieniu, zdrowiu, religii i tytułowej tożsamości. Czytając to solidne i błyskotliwe opracowanie dowiemy się o miejscu kucharza i autora książki kucharskiej w dawnym społeczeństwie, poznamy prastare dyskusje o kuchni kobiecej i męskiej, światowej i prowincjonalnej, zwyczajnej i luksusowej.
Data wydania: 2019
ISBN: 978-83-66104-14-3, 9788366104143
Wydawnictwo: Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
Seria: Silva Rerum
Stron: 302
dodana przez: mwielgo

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Czy ja dobrze widzę, że znasz książkę Smak i tożsamość. Polska i niemiecka literatura kulinarna w XVII wieku? Koniecznie daj znać, co o niej myślisz w recenzji!
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Cytaty z książki

O nie! Książka Smak i tożsamość. Polska i niemiecka literatura kulinarna w XVII wieku. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat
© 2007 - 2024 nakanapie.pl