Słodkie pieczone kasztany. Toskańskie opowieści ze smakiem

Aleksandra Seghi
8.3 /10
Ocena 8.3 na 10 możliwych
Na podstawie 4 ocen kanapowiczów
Słodkie pieczone kasztany. Toskańskie opowieści ze smakiem
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
8.3 /10
Ocena 8.3 na 10 możliwych
Na podstawie 4 ocen kanapowiczów

Opis

Wielu z nas marzy się Toskania: wspaniały, ciepły klimat, niezapomniane krajobrazy i spokojne, małe miasteczka, w których czas jakby się zatrzymał. Kto pojedzie tam choć raz, będzie chciał powracać i odkrywać coraz głębsze zakamarki tej krainy. Autorka książki mieszka w Toskanii od czternastu lat. Zatrzymała ją miłość, tu założyła rodzinę i osiedliła się na stałe. W przeciwieństwie do klasycznych przewodników, w tej książki znajdziesz barwne opowieści z życia autorki, jej obserwacje i doświadczenia, o tym, jak wygląda codzienność w tym regionie, jak obchodzi się różne święta i uroczystości i co się wtedy jada. A do tego wiele przepisów na ulubione potrawy i mnóstwo kolorowych zdjęć. Aleksandra Seghi - absolwentka Uniwersytetu Warszawskiego, filolog włoski. Od wielu lat mieszka w Toskanii. Pracuje w Radio Diffusione Pistoia, przygotowuje i przekazuje wiadomości dla Polaków. Autorka książki Smaki Toskanii oraz trzech blogów: Moja Toskania, Smaki Toskanii, Toskańskie wakacje. Oprócz gotowania jej pasją jest tworzenie drewnianej biżuterii. Pisze artykuły dla portali: Cooklet oraz Bobyy. Współpracuje ze stroną Student-gotuje.pl oraz gazetą "W piekarni. W cukierni". Na co dzień mama małej Julii.
Data wydania: 2012-09-05
ISBN: 978-83-7799-888-5, 9788377998885
Rodzaj: e-book
Wydawnictwo: Świat Książki
Cykl: Toskańskie opowieści ze smakiem, tom 1
Mamy 1 inne wydanie tej książki

Autor

Aleksandra Seghi Aleksandra Seghi Mieszkam w Toskanii. Z wykształcenia jestem filologiem włoskim. Od kilkunastu lat pracuje w lokalnym Radio Diffusione Pistoia, zajmuje sie przygotowywaniem wiadomości dla moich rodaków (program Up Magazine). W ciągu roku jeżdżę na przeróżne targi rę...

Pozostałe książki:

Słodkie pieczone kasztany. Toskańskie opowieści ze smakiem Zielona Toskania Smaki Toskanii Toskania Fanklub bułeczek z rozmarynem, czyli ciąg dalszy toskańskich opowieści ze smakiem Miasta widma w Toskanii To jest Italia! Toskania. Pascal 360 stopni
Wszystkie książki Aleksandra Seghi

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Toskańskie opowieści ze smakiem.

6.06.2012

Jakie skojarzenie macie na słowo Toskania, Włochy? Mi to na myśl w pierwszej kolejności przychodzą słowa: pizza, przystojni Włosi, imprezy bunga-bunga:) Zapewne większość obcokrajowców kojarzy słoneczne Włochy głównie z pizzą. Autorka "Słodkich pieczonych kasztanów", zabiera nas w ten smakowity świat nie tylko pizzy, a wszelkich smakowych walorów... Recenzja książki Słodkie pieczone kasztany. Toskańskie opowieści ze smakiem

@dorsz29@dorsz29

Słodkie pieczone kasztany

15.03.2012

Uwielbiam włoską tematykę w książkach, a szczególnie, kiedy tekst przetykany jest przepisami, smakami, zwyczajami - to wszystko znalazłam w "Słodkich pieczonych kasztanach". Zakochałam się we Włoszech, kulturze, smakach, zapachach i widokach podczas pobytu w Rzymie. Nigdy nie byłam w Toskanii - to moje marzenie. Aleksandra Seghi ma to szczęście, ż... Recenzja książki Słodkie pieczone kasztany. Toskańskie opowieści ze smakiem

@markietanka@markietanka

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@Asamitt
2019-12-01
5 /10
Przeczytane Na prowincji: Toskania,Prowansja,Kornwalia,Mazury * Własne Smaki & Zapachy ✿ Cykle / Sagi / Wielotomowe Polscy autorzy

Podtytuł "Toskańskie opowieści ze smakiem" idealnie oddaje charakter książki. Aleksandra Seghi z wielkim zaangażowaniem i sympatią do regionu opowiada o tym wszystkim, czego doświadcza żyjąc w Pistoia i w każdej wolnej chwili eksplorując toskańskie okolice, by doświadczać jego klimatu i zyskiwać nowe informacje.
Na początek opowiada odrobinę o sobie. "Odrobinę", bo w porównaniu do tego typu książek Aleksandra woli skupiać się na kulturze, ludziach, ich gościnności i przyjemnościach stołu, niż dokładnie opisywać, jakie ścieżki zawiodły ją do Włoch.
Oczywiście najwięcej miejsca zajmuje kuchnia regionalna i na bazie tego organizuje się cała reszta. Wiele rozdziałów jest poświęcona wyszczególnionym produktom, tradycji ich spożywania oraz świąt i festynów na ich cześć (np święto kasztana). Zresztą we Włoszech przez cały rok organizowane są imprezy związanych z żywnością. Podobno kulturę każdego kraju najlepiej poznawać od strony kulinarnej, ale mam wrażenie, iż pod samą nazwą Italia kryje się jej ukryte znaczenie - jedzenie. Z Włochem jest podobnie jak z Grekiem, żadnego z nich nie zrozumiesz, jeśli nie masz okazji razem biesiadować.

Muszę się za to doczepić do pewnych faktów, o których się tylko wzmiankuje, bez podania konkretów, jak choćby przywołuje się jakaś potrawę, która jest istotna w danym regionie, ale nie podaje się jej charakterystyki. I niby skąd, ja niewtajemniczona, mam wiedzieć, że to jest istotny smak np południa? Wiele innych interesujących inform...

× 3 | link |
@dorsz29
@dorsz29
2012-06-06
10 /10
Przeczytane
@enga
@enga
2012-04-06
8 /10
Przeczytane Własne Recenzyjne
@markietanka
@markietanka
2012-03-15
10 /10
Przeczytane

Cytaty z książki

O nie! Książka Słodkie pieczone kasztany. Toskańskie opowieści ze smakiem. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat

Pozostałe książki z cyklu

Fanklub bułeczek z rozmarynem, czyli ciąg dalszy toskańskich opowieści ze smakiem
Fanklub bułeczek z rozmaryn...
Aleksandra Seghi
Kontynuacja książki Słodkie pieczone kasztany, czyli toskańskie opowieści ze smakiem. Książka młodej...
© 2007 - 2024 nakanapie.pl