Ryby to bezcenny dar natury, występujący na świecie w dwudziestu tysiącach gatunków. Już nasi przodkowie odkryli, że mięso ryb morskich nie tylko świetnie zaspokaja głód, ale posiada również wysokie wartości odżywcze i smakowe. W hodowli ryb przodowały początkowo liczne klasztory w Europie środkowej. Dziś ryby morskie, jak też słodkowodne, hoduje się na skalę przemysłową na całym świecie. Przepisy na rybę, dania główne z ryb oraz przystawki rybne są tematem zarówno małych poradników jak i wielkich encyklopedii kulinarnych.
W książce Ryby morskie. Przystawki oraz dania główne znajdziesz wiele ciekawych przepisów na potrawy ze śledzi, np.: śledzie marynowane, śledzie w śmietanie, sałatki śledziowe, śledzie z rusztu, śledzie smażone i duszone, zapiekanka ze śledzi i ziemniaków, czy kotlety śledziowe.
W książce Ryby morskie. Przystawki oraz dania główne znajdziesz wiele ciekawych przepisów na potrawy ze śledzi, np.: śledzie marynowane, śledzie w śmietanie, sałatki śledziowe, śledzie z rusztu, śledzie smażone i duszone, zapiekanka ze śledzi i ziemniaków, czy kotlety śledziowe.