Bogactwo przypraw - nawet najbardziej egzotycznych i jeszcze niedawno obecnych tylko w marzeniach - jest upajające. Na półkach sklepów mienią się
barwne opakowania i snują obiecujące wonie. Ta różnorodność cieszy i motywuje.
Dostępna dla każdej kuchni domowej - stanowi wyzwanie: "Mam, dodam, jaki będzie efekt?" Książka jest zbiorem elementarnych odpowiedzi na tak postawione pytanie. Pozwala ruszyć na własną ścieżkę do wysublimowanych smaków, które będziemy dobierać sami.
Biruta Markuza ukończyła Akademię Sztuk Pięknych na wydziale malarstwa u prof. Aleksandra Kobzdeja. Po studiach pracowała jako scenograf przy produkcji filmów fabularnych m.in. Wojciecha Hasa, Tadeusza Konwickiego, Janusza Nasfetera, Jerzego Skolimowskiego. W przerwach między kontraktami relaksowała się w wiejskim domu, hodując w ogródku zioła przyprawowe. Wiedzę na temat przypraw z całego świata zdobywała podczas podróży zagranicznych i dłuższych pobytów na Antypodach, w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Po powrocie do Polski pracowała w dziale graficznym miesięcznika "Magazyn Rodzinny", potem jako kierownik działu poradnictwa. Rysowała także rośliny do wydawnictw naukowych, a nawet przez semestr wykładała perspektywę na wydziale architektury Uniwersytetu w Lae w Papui-Nowej Gwinei. Obecnie mieszka w Warszawie, maluje, pisze książki i artykuły o tematyce kulinarnej, tłumaczy z języka litewskiego i angielskiego.
barwne opakowania i snują obiecujące wonie. Ta różnorodność cieszy i motywuje.
Dostępna dla każdej kuchni domowej - stanowi wyzwanie: "Mam, dodam, jaki będzie efekt?" Książka jest zbiorem elementarnych odpowiedzi na tak postawione pytanie. Pozwala ruszyć na własną ścieżkę do wysublimowanych smaków, które będziemy dobierać sami.
Biruta Markuza ukończyła Akademię Sztuk Pięknych na wydziale malarstwa u prof. Aleksandra Kobzdeja. Po studiach pracowała jako scenograf przy produkcji filmów fabularnych m.in. Wojciecha Hasa, Tadeusza Konwickiego, Janusza Nasfetera, Jerzego Skolimowskiego. W przerwach między kontraktami relaksowała się w wiejskim domu, hodując w ogródku zioła przyprawowe. Wiedzę na temat przypraw z całego świata zdobywała podczas podróży zagranicznych i dłuższych pobytów na Antypodach, w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Po powrocie do Polski pracowała w dziale graficznym miesięcznika "Magazyn Rodzinny", potem jako kierownik działu poradnictwa. Rysowała także rośliny do wydawnictw naukowych, a nawet przez semestr wykładała perspektywę na wydziale architektury Uniwersytetu w Lae w Papui-Nowej Gwinei. Obecnie mieszka w Warszawie, maluje, pisze książki i artykuły o tematyce kulinarnej, tłumaczy z języka litewskiego i angielskiego.