"Przepiórki w płatkach róży" to piękna, pełna magii i alchemii smaków historia o zakazanej miłości. Płatki róż należy obrywać bardzo ostrożnie. Nie można sobie zranić palców, bo jest to bardzo bolesne, a zaplamione krwią płatki róż mogą zmienić smak przepiórek. Jednak w tamtej chwili Tita zapomniała o całym świecie. Mocno tuliła róże do piersi. Po raz pierwszy w życiu dostała kwiaty i to w dodatku od Pedra. Nie mogła ich zatrzymać, więc postanowiła je wykorzystać w potrawie, która zaświadczy o jej uczuciach. Tita i Pedro kochają się wielką i odwzajemnioną miłością, jednak to uczucie od samego początku skazane jest na niepowodzenie. Tita jako najmłodsza córka w rodzinie, zgodnie z meksykańską tradycją, nie może wyjść za mąż. Jej obowiązkiem jest opieka nad matką, z czasem także rola kucharki. To, co naprawdę czuje do Perda, może wyjawić jedynie przez smak przyrządzanych potraw... Książka ta to opowieść o dwóch wielkich namiętnościach do mężczyzny i do sztuki kulinarnej, o magicznej miłości, o prawdziwym pożądaniu, które budzi smak potraw... Książka jest rekomendowana przez znaną dziennikarkę i prezenterkę Dorotę Wellman.