Polskie jabłka. Królewskie jabłka w polskiej kuchni. Charakterystyka, przepisy, porady

Jan Szmyd
Polskie jabłka. Królewskie jabłka w polskiej kuchni. Charakterystyka, przepisy, porady
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie

Opis

Czy wiesz, jakie skarby czekają na Ciebie w polskich sadach? „Cudze chwalicie, swego nie znacie” – to stare powiedzenie świetnie oddaje nasz stosunek do jabłek. Zajadamy się pomarańczami, nektarynkami i ananasami, ale czy wiemy, jak wiele smaków i możliwości zastosowań w kuchni mają prawdziwe polskie jabłka? Ta publikacja to hołd dla tych niezwykłych owoców, które są naszym bogactwem narodowym. Znajdziemy tu nie tylko pożyteczne i ciekawe informacje na temat jabłek i opisy ich poszczególnych odmian, ale przede wszystkim mnóstwo inspirujących przepisów kulinarnych zaczerpniętych z polskiej tradycji. Autor prezentuje propozycje dań mięsnych i warzywnych, sałatek, przekąsek, ciast i ciasteczek, sosów, dżemów, marmolad, a także domowych alkoholi – cydru, wina czy nalewek. A wszystko to zdrowe, pełne niepowtarzalnych aromatów i doprawione szczyptą naszej, polskiej historii! Jabłeczna zupa żoliborska – 4 duże jabłka (najlepiej antonówki lub renety), – sok i skórka otarta z połowy cytryny, – zwykły cukier, – cukier waniliowy, – 2 łyżki mąki ziemniaczanej, – szklanka gęstego jogurtu naturalnego, – sól. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, zalać dwoma szklankami wody i rozgotować na małym ogniu. Zmiksować lub przetrzeć przez sito, ponownie zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w odrobinie zimnej wody, dodać do zupy i wymieszać na małym ogniu – zupa powinna zgęstnieć. Dodać sól, cukier waniliowy, nieco ostudzić i wymieszać z jogurtem. Podawać z grzankami lub sucharkami.
Data wydania: 2018
ISBN: 978-83-8147-179-4, 9788381471794
Wydawnictwo: Novae Res
Stron: 296

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Coś mi się wydaje, że książka Polskie jabłka. Królewskie jabłka w polskiej kuchni. Charakterystyka, przepisy, porady aż się prosi o Twoją recenzję. Chyba jej nie odmówisz?
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Cytaty z książki

O nie! Książka Polskie jabłka. Królewskie jabłka w polskiej kuchni. Charakterystyka, przepisy, porady. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat
© 2007 - 2024 nakanapie.pl