Nadszedł czas na to, by zrehabilitować pokrzywę! Roślina ta to nie tylko parzący chwast. Jest doskonałym sprzymierzeńcem ogrodnika ? spryskiwanie lub podlewanie warzyw i kwiatów wywarami, naparami i maceratami z pokrzyw sprawia, że wzrasta ich odporność na choroby i ataki szkodników.
Pokrzywa może również zagościć w twoim jadłospisie. Zupa z tych parzących roślin, muffiny, naleśniki, suflety, ciastka są pyszne, zdrowe i łatwo je przygotować.
Z pokrzywy można także przygotować syropy, soki i napary, które mają zbawienny wpływ na nasz organizm: pomagają leczyć m.in. choroby reumatyczne, dolegliwości żołądkowe i anginę. Mają też doskonały wpływ na naszą urodę ? poprawiają stan skóry, paznokci i włosów.
W książce znajdziesz: informacje o pokrzywie i jej właściwościach, omówienie znaczenia pokrzywy w ogrodnictwie, przepisy na gnojówkę, napar, wywar i macerat z pokrzyw, których używa się głównie w ogrodach ekologicznych, informacje dotyczące wpływu pokrzywy na zdrowie i urodę, przepisy kulinarne na dania z dodatkiem pokrzyw, liczne kolorowe zdjęcia.
Pokrzywa może również zagościć w twoim jadłospisie. Zupa z tych parzących roślin, muffiny, naleśniki, suflety, ciastka są pyszne, zdrowe i łatwo je przygotować.
Z pokrzywy można także przygotować syropy, soki i napary, które mają zbawienny wpływ na nasz organizm: pomagają leczyć m.in. choroby reumatyczne, dolegliwości żołądkowe i anginę. Mają też doskonały wpływ na naszą urodę ? poprawiają stan skóry, paznokci i włosów.
W książce znajdziesz: informacje o pokrzywie i jej właściwościach, omówienie znaczenia pokrzywy w ogrodnictwie, przepisy na gnojówkę, napar, wywar i macerat z pokrzyw, których używa się głównie w ogrodach ekologicznych, informacje dotyczące wpływu pokrzywy na zdrowie i urodę, przepisy kulinarne na dania z dodatkiem pokrzyw, liczne kolorowe zdjęcia.