Z lukrem, farszem lub owocami! Muffinki są klasycznym, amerykańskim wypiekiem. To niewielkie, puszyste babeczki, które podobnie jak wiele innych amerykańskich specjałów, wywodzą się z Europy, a ściślej z XIX-wiecznej Anglii. Wykwitne ciasteczka pieczono z ciasta drożdżowego i stanowiły typowy dodatek do herbaty. Amerykańskie muffinki natomiast są robione na bazie proszku do pieczenia. Dzisiaj stały się prawie potrawą narodową, jedzone są o każdej porze i z najróżniejszymi dodatkami. Są muffinki na śniadanie, słodkie, pikantne, o smaku korzennym, owocowe. Prawdziwe muffiny są pulchne i wilgotne. Nie może ich zabraknąć na wykwintnych przyjęciach oraz ogrodowych party. Jedzone są między posiłkami jako kanapka, na deser, jako dodatek do kawy, podwieczorek lub przekąska, lekka kolacja. Jak to w zapracowanym społeczeństwie bywa, są niezwykle proste w przygotowaniu, potrafią je zrobić nawet dzieci! Dużo frajdy i pyszna zabawa!