Magnez to pierwiastek życia i eliksir młodości. Bierze udział w procesach, które odpowiadają za obronę organizmu, chroni serce, łagodzi stres, alergie, zapalenia. Ponadto pobudza produkcję przeciwciał i ich skuteczność w walce ze szkodliwymi mikroorganizmami. Występuje w wielu produktach, najwięcej jest go w kakao, orzechach pistacjowych i laskowych, otrębach i zarodkach pszennych, migdałach, pestkach dyni i słonecznika, kaszy gryczanej, soi, białej fasoli, czekoladzie, płatkach owsianych, grochu, szpinaku, bananach, awokado. Pierwiastek ten odgrywa kluczową rolę dla funkcjonowania naszego organizmu: - zwalcza zmęczenie - łagodzi bóle mięśni - pobudza pracę jelit - łagodzi niepokój - poprawia koncentrację - ułatwia zasypianie - wspomaga wzrost kości i wzmacnia zęby, tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy - wspomaga utratę wagi - chroni serce i układ krwionośny - uczestniczy w metabolizmie tłuszczy, przede wszystkim cholesterolu. - uczestniczy w krzepnięciu krwi.