Wiecie jak to się mówi o niektórych programach, że uczą i bawią jednocześnie? Cóż, Lecznicze zioła i przyprawy to zbiór wiedzy jak sam tytuł wskazuje o ziołach i przyprawach, które nie tylko poprawiają smak naszego jedzenia ale również pomagają leczyć nasze organizmy.
Jak wszystkie pozycje z serii Uzdrawiająca moc, ta książeczka choć krótka, wypakowana jest przydatnymi informacjami do granic możliwości. Dowiecie się z niej na co pomaga bazylia i z czym nie łączyć dziurawca, jakie zioła mają w sobie najwięcej witaminy C i które z nich pomagają spowolnić procesy starzenia.
Agata Lewandowska prezentuje czytelnikowi ponad czterdzieści roślin pełnych smaku, witamin i leczniczych mocy, które nie tylko pomogą nam wygrzebać się z kataru czy bólu brzucha ale również pomogą zadbać o skórę i paznokcie oraz dobrą pamięć.
Jak i w innych pozycjach z serii Uzdrawiające moce, autorka wielokrotnie podkreśla, że wszystko należy stosować z głową, zwłaszcza jeśli przyjmuje się również leki przepisane przez lekarzy.
Uważam, że ta książka to świetna pozycja, lektura uświadomiła mi coś, o czym zwykle nie myślimy podczas gotowania. A mianowicie, że każde zioła poza smakiem mają również swoje właściwości medyczne. Choć wydaje się to jasne i całkowicie normalne, zwłaszcza dla kogoś, kto regularnie po nie sięga, to z jednak w wielu domach panuje ten sam dziwny pogląd co u mnie. Zioło zaparzone w szklance czy czajniczku to ‘ziółka na zdrowotność’ ale te same ziółka w obiedzie to już tylko przyprawa dla smaku. Pamiętajcie więc o tym, że zioła to nie tylko przyprawy i koniecznie sięgnijcie po Lecznicze zioła i przyprawy. Ja daje 10/10, zdecydowanie muszę sięgnąć po pozostałe pozycje z tej serii.
Za egzemplarz recenzencki dziękuję
Wydawnictwu RM
#współpracabarterowa
#współpracarecenzencka
#współpracareklamowa