Kuchnia Pałucka

Krzysztof Leśniewski
8 /10
Ocena 8 na 10 możliwych
Na podstawie 1 oceny kanapowicza
Kuchnia Pałucka
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
8 /10
Ocena 8 na 10 możliwych
Na podstawie 1 oceny kanapowicza

Opis

Czornina z owijonkami, drożdżok z rabarbarym, zupa chlebowa, zupa z korbola, gomółki – te potrawy to zaledwie przedsmak bogactwa tradycyjnej kuchni Pałuk. Kulinarne dziedzictwo tego, położonego między Pomorzem, Kujawami a Wielkopolską regionu intryguje i… smakuje! „Kuchnia Pałucka” to zbiór ponad 150, wzbogaconych zdjęciami, przepisów. Krzysztof Leśniewski przewertował dziesiątki starych książek kucharskich i rozmawiał z regionalnymi gospodyniami. Zebrane przepisy wypróbował w praktyce, m.in. gotując podczas licznych regionalnych wydarzeń. Każda z potraw doczekała się również zdjęcia. Stare receptury zostały dostosowane do współczesnych warunków (niegdyś przepisy były raczej ogólnymi wskazówkami, dziś oczekujemy bardziej precyzyjnych instrukcji). Starając się podtrzymywać tradycję sezonowości w kuchni, autor pogrupował przepisy według czterech pór roku – pozwala to na czerpanie kulinarnych inspiracji i sięganie po receptury, które w danym okresie roku można przyrządzić z najzdrowszych i najłatwiej dostępnych składników. Przepisy wzbogacają opisy regionalnych zwyczajów i obrzędów.
Data wydania: 2016-04-30
ISBN: 978-83-63537-42-5, 9788363537425
Wydawnictwo: Gaj
Stron: 160

Autor

Krzysztof Leśniewski Autor książek kulinarnych. Napisana przez niego Kuchnia Pałucka uzyskała w 2016 wyróżnienie w konkursie im. Stanisława Czernieckiego na najlepszą publikacje o lokalnych i regionalnych kulinariach w 2016 r. Napisał również poradnik Tradycyjna Spiżarn...

Pozostałe książki:

Kuchnia Pałucka Smaki Pałuk. Kuchnia pałucka wczoraj i dziś Tradycyjna spiżarnia "Nie potrzebują lekarza zdrowi...". Hezychastyczna metoda uzdrawiania człowieka Wyrób konserw w słoikach i puszkach. Cz.2. Dziczyzna i 170 nowych przepisów
Wszystkie książki Krzysztof Leśniewski

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Czy ja dobrze widzę, że znasz książkę Kuchnia Pałucka? Koniecznie daj znać, co o niej myślisz w recenzji!
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@ryszpak
2019-12-01
8 /10
Przeczytane A.D. 2017 Posiadam Kulinaria

Rewelacyjna książka o kuchni Pałuk - niewielkiego regionu, którego lokalizację pewnie nie każdy dokładnie zna, za to jego miasta - każdy.
Książka pisana przez prawdziwego pasjonata kuchni regionalnych, a w szczególności kuchni na której się wychował, kuchni, z którą miał do czynienia od zawsze. Część Czytelników z Pomorza czy Wielkopolski znajdzie tu dania, które charakteryzują również ich kuchnie, ale to przecież oczywiste.
A najważniejsze jest to, że wszystkie przepisy autor wykonał, ewentualnie troszkę modyfikując do naszych czasów (ale w duchu tradycji - zapomnijcie o kostce rosołowej).
Autor promuję kuchnię pałucką, biorąc udział w różnych wieczorach autorskich, warsztatach, pokazach itp.

Wielkie brawa za zdjęcia własnego autorstwa.

Bardzo polecam.

P.s. opinia może się wydać stronnicza, ale jak tu inaczej ocenić książkę Kolegi, tym bardziej, że naprawdę jest tego warta. A poznalibyście jego księgozbiór kulinarno-gastronomiczny... Ho, ho... Chapeau bas, Krzyśku :D

| link |

Cytaty z książki

O nie! Książka Kuchnia Pałucka. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat
© 2007 - 2024 nakanapie.pl