Kiełbaska jaworska. Rzecz o specjale znad Nysy Szalonej

Grzegorz Sobel, Dominika Kawczyńska-Wojtuś
Kiełbaska jaworska. Rzecz o specjale znad Nysy Szalonej
Lista autorów
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie

Opis

Kiełbasa oraz umiejętność jej wytwarzania posiada wielowiekową tradycję. Choć zwyczaj serwowania mięsnego frykasu upowszechnił się już w średniowieczu, dysponujemy skąpą ilością opracowań omawiających wyroby wędliniarskie na arenie dziejów. Niniejsza książka stanowi udaną próbę przełamania owego impasu. Oto w ręce regionalistów i odkrywców zapomnianych aromatów trafia pionierska praca poświęcona specjałowi kuchni wywodzącej się z regionu, w którym przenikały się wpływy kultury polskiej, czeskiej, austriackiej oraz pruskiej. Choć Kiełbaską Jaworską przez blisko dwa stulecia rozsmakowali się Niemcy, sława dolnośląskiego specjału przebiła się poprzez renomę kiełbasek rodem z Wiednia i Frankfurtu, by dotrzeć do ziem porozbiorowej Rzeczypospolitej oraz dalej, w świat. Zebrane w jednym tomie źródła historyczne, pośród których czytelnik napotka leksykony kulinarne, fragmenty prasy codziennej, wiersze, anegdoty, czy teksty piosenek zostały doprawione dawnymi i współczesnymi przepisami kulinarnymi. Barwnie przywołany na kartach książki przysmak – jak udowadnia autor dr Grzegorz Sobel – przeszedł ewolucję: wyniesiony na piedestał królewskiego stołu „Jauersche Bratwurst”, trafił ostatecznie pod strzechy mieszczan. Dzieło wrocławskiego historyka, godnego następcy Piotra Bikonta, to oryginalna promocja niematerialnego dziedzictwa kulturowego. Jaworska Kiełbaska, rekonstruowana dziś przez nielicznych wytwórców wędlin oraz restauratorów, odzwierciedla tradycję dolnoślązaków przekazywaną od pokoleń.
Data wydania: 2023
ISBN: 978-83-67156-94-3, 9788367156943
Wydawnictwo: Ad Rem - wydawnictwo
Stron: 219
dodana przez: tsantsara

Autor

Grzegorz Sobel Grzegorz Sobel Doktor Grzegorz Sobel, absolwent Instytutu Historycznego Uniwersytetu Wrocławskiego, pracownik biblioteki tej uczelni, jest nie tylko znawcą historii Dolnego Śląska i Wrocławia czasów nazistowskich, ale i uznanym specjalistą w sprawach kulturowo-kul...

Pozostałe książki:

Dzieje Wrocławskiej Gastronomii Historie ze smakiem. Szczypta faktów z dziejów rybactwa w Dolinie Baryczy Jarmark bożonarodzeniowy w dawnym Wrocławiu Kiełbaska jaworska. Rzecz o specjale znad Nysy Szalonej Kuchnia Wrocławia O historii Wrocławia i Śląska inaczej. Przedmieście Mikołajskie we Wrocławiu Przy wrocławskim stole
Wszystkie książki Grzegorz Sobel

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Czy ja dobrze widzę, że znasz książkę Kiełbaska jaworska. Rzecz o specjale znad Nysy Szalonej? Koniecznie daj znać, co o niej myślisz w recenzji!
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Cytaty z książki

O nie! Książka Kiełbaska jaworska. Rzecz o specjale znad Nysy Szalonej. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat
© 2007 - 2025 nakanapie.pl