Dzieje wrocławskiej gastronomii to historia miasta opowiedziana od strony stołu. A trzeba przyznać, stół ten był suto zastawiony. Od stuleci spotkania w miejscach publicznych były jedną z najważniejsz...
Jarmark bożonarodzeniowy w dawnym Wrocławiu jest wehikułem czasu, który zabiera czytelnika w rozpoczynającą się niemal 300 lat temu podróż po Wrocławiu i pozwala przeżyć z jego mieszkańcami najważniej...
„Kuchnia Wrocławia" to wyjątkowa książka kulinarna, przygotowana w ramach prowadzonego projektu "Wrocław - kulinarna stolica Polski". W grudniu 2008 roku zdobyła 1. miejsce na Światowych Targach Książ...
Paweł Skrzywanek: Znaczenie kościoła św. św. Stanisława, Doroty i Wacława w dziejach Wrocławia Paweł Duma: Śmierć nieczysta. Jak grzebano samobójców i skazańców na Dolnym Śląsku i Łużycach Grzegor...
Materiały z sesji naukowej pod patronatem Prezydenta Miasta Wrocławia Rafała Dutkiewicza, która odbyła się 25-26.06.2010 w Ratuszu Wrocławskim.
Książka ta nie jest podręcznikiem kulinarnym dawnego Wrocławia ani też spisem potraw jadanych w różnych epokach przez mieszkańców tego miasta. Stanowi raczej pretekst do szerszego spojrzenia - czasem ...