Piękny reprint Ilustrowanego kucharza krakowskiego pióra Marii Gruszeckiej - znanej autorki podręczników i książek kucharskich. Rprint okraszony jest wieloma rysunkami i misternymi rycinami. Sama autorka poleca swoją książkę młodym gospodyniom, którym obiad, kolacya, wydaje się tak skomplikowaną rzeczą, tak kosztowną i niedostępną, że najczęściej zniechęcona opuszcza ręce, lub oddaje się w opiekę sługi albo kucharki. Książka zawiera przepisy proste, tanie i zdrowe, ponieważ, znów cytując za autorką, w wieku pary i elektryczności w wieku newrozy i chorób żołądkowych, odżywianie nabiera innego znaczenia. W książce znajdziemy ponad 1300 wspaniałych przepisów staropolskiej kuchni, a wśród nich zupy, pieczenie, sosy, ciasta i torty. Dzieło zaopatrzone jest też w obszerny dodatek poświęcony prowadzeniu domu - "babcinych" sposobów prania tkanin, przechowywania żywności, czyszczenia metali, a także dbania o urodę. Doskonałe receptury, ale i urok polszczyzny sprzed ponad stu lat.