właśc. Kazimiera Krumłowska.
Siostra Artura, żona urzędnika Dyrekcji Skarbu w Krakowie Jana Krumłowskiego i matka Konstantego Krumłowskiego.
Dama i gospodyni domowa - autorka poradnika Ilustrowany kucharz krakowski dla oszczędnych gospodyń.
Książkę wydała Księgarnia J. M. Himmelblaua. Pierwsze wydanie ukazało się w 1892 roku. W styczniu 1893 roku można było ją nabyć w redakcji Kuriera Lwowskiego[7]. Jak pisze autorka we wstępie w ciągu 9 miesięcy rozeszło się 5 wydań książki. W 1904 roku w sprzedaży było już X wydanie.
Pełny tytuł pierwszego wydania brzmiał:
Kucharz krakowski dla oszczędnych gospodyń. Smaczne i tanie obiady dla domów obywatelskich, według kuchni krakowskiej, litewskiej, francuskiej i wiedeńskiej z uwzględnieniem higieny i dydaktyki z podaniem dyspozycji na stosowne obiady każdego dnia całego roku, sposobu podawania potraw, ubierania stołu, i przyjmowania gości z osobnym rozdziałem kuchni kartoflanej. Praktyczne przepisy do ciast, legumin, konfitur, likierów, lodów, marynat itp. Ważne wskazówki do gospodarstwa domowego oraz konserwowania i przechowania w należytym stanie różnych przedmiotów na podstawie wieloletniego doświadczenia i według wzorowych dzieł ułożone przez Maryę Gruszecką.
Siostra Artura, żona urzędnika Dyrekcji Skarbu w Krakowie Jana Krumłowskiego i matka Konstantego Krumłowskiego.
Dama i gospodyni domowa - autorka poradnika Ilustrowany kucharz krakowski dla oszczędnych gospodyń.
Książkę wydała Księgarnia J. M. Himmelblaua. Pierwsze wydanie ukazało się w 1892 roku. W styczniu 1893 roku można było ją nabyć w redakcji Kuriera Lwowskiego[7]. Jak pisze autorka we wstępie w ciągu 9 miesięcy rozeszło się 5 wydań książki. W 1904 roku w sprzedaży było już X wydanie.
Pełny tytuł pierwszego wydania brzmiał:
Kucharz krakowski dla oszczędnych gospodyń. Smaczne i tanie obiady dla domów obywatelskich, według kuchni krakowskiej, litewskiej, francuskiej i wiedeńskiej z uwzględnieniem higieny i dydaktyki z podaniem dyspozycji na stosowne obiady każdego dnia całego roku, sposobu podawania potraw, ubierania stołu, i przyjmowania gości z osobnym rozdziałem kuchni kartoflanej. Praktyczne przepisy do ciast, legumin, konfitur, likierów, lodów, marynat itp. Ważne wskazówki do gospodarstwa domowego oraz konserwowania i przechowania w należytym stanie różnych przedmiotów na podstawie wieloletniego doświadczenia i według wzorowych dzieł ułożone przez Maryę Gruszecką.