Czym jest cukrzyca? Jak wygląda życie diabetyka? Kiedy mierzyć poziom cukru? Jakie insuliny dostępne są na polskim rynku? Na te i setki innych pytań odpowiada doświadczona edukatorka i pielęgniarka diabetologiczna. To doskonały poradnik dla osób chorych na cukrzycę dowolnego typu i ich rodzin. Dzięki niemu dowiesz się m.in.: • na czym polega samokontrola w cukrzycy, • jaki system do pomiaru glikemii wybrać, • jak wyliczyć wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe, • w jaki sposób wstrzykiwać insulinę, • jakich potraw unikać, • jakie prawa i obowiązki ma diabetyk. Poznasz także niekonwencjonalne metody wspomagające leczenie chorób przewlekłych. W książce zamieszczono również przykładowy tygodniowy jadłospis diabetyka. Dorota Drozd jest członkiem Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Europejskiej Fundacji Pielęgniarek Diabetologicznych (European Fundation Nurses in Diabetes), pielęgniarką posiadającą specjalizację diabetologiczną, edukatorem diabetologicznym i psychodietetykiem. Praktykuje i opiekuje się osobami chorymi na cukrzycę w Poradni Diabetologicznej Polikliniki Samodzielnego Publicznego Szpitala Klinicznego Nr 1 w Lublinie. Jest autorką książek Kuchnia polska dla diabetyków oraz Kuchnia świata dla diabetyków wydanych przez Wydawnictwo RM oraz licznych artykułów popularnonaukowych. Bierze udział w wielu konferencjach w kraju i za granicą.