Kuchni włoskiej nie da się poznać ani podczas jednej podróży, ani długiej wizyty w jednym regionie. Każda część Włoch smakuje inaczej. Czego innego skosztujemy w Górnej Adydze, Piemoncie, Lombardii, B...
. Każdy rozdział kończą przepisy kulinarne związane z opisywanym krajem, człowiekiem bądź epoką. Łącznie jest ich aż 160. Wszystkie były stosowane przez autora w jego własnej kuchni, są więc gwarancją...
Książka w zwarty sposób ukazuje praktyczną realizację zintegrowanych systemów informatycznych w warunkach polskich przedsiębiorstw i instytucji. Autor opisuje istotę i bogate możliwości rozwiązań info...
Kiedy ćwierć wieku temu Piotr Adamczewski zaczął się bawić w pisanie o jedzeniu dla "Polityki", w której wówczas pracował jako sekretarz redakcji, nie spodziewał się, że to hobby stanie się sensem jeg...
Jest ser! to relacje z podróży dziennikarskich po Europie i Polsce w poszukiwaniu smaku serów. Druga część książki to przepisy kulinarne, w których sery są głównymi produktami. Przepisy ( a jest ich p...
Czy wiesz, że mongolscy pasterze piją herbatę z mlekiem i solą, Tybetańczycy do herbaty dorzucają masło, a Kazachowie zachwycają się słoną herbatą ze śmietaną? A słyszałeś, że cynamon był droższy niż ...
Kuchnia toskańska to książka palce lizać! Apetyczne przepisy na dania rybne, mięsne i wegetariańskie oraz zupy i desery uzupełnione zostały wyborem smakowitych felietonów. Piotr Adamczewski z charakte...
Tradycyjne książki kucharskie przyzwyczaiły nas do przepisów, którymi wykarmić możemy całą rodzinę. przygotowywane były w zasadzie dla biegłych w gotowaniu gospodyń domowych, dla których kuchnia nie m...
Kim był Lukullus i co lubił jeść? Co robił Rossini, gdy nie komponował, i Talleyrand, który długie lata mącił w polityce europejskiej? Co łączy admirała Nelsona z doktorem Przypkowskim lub pianistę Ru...
Kim jest Ojciec Pio z Pietrelciny, kapucyn ze stygmatami, ogłoszony przez Ojca Świętego Jana Pawła II błogosławionym 2 maja 1999 roku, a 16 czerwca 2002 roku - świętym? To pytanie jest motywem przewod...
Barbara i Piotr Adamczewscy to jedyne w Polsce małżeństwo kulinarnych krytyków i praktyków, które ma już na swoim koncie łącznie ponad 40 książek poświęconych tematyce kulinarnej. Pyszny obiad w pół g...
Najnowsze wydanie przewodnika po restauracjach Warszawy autorstwa znanych publicystów tygodnika "Polityka". Merytoryczna rzeczowość łączy się w nim z lekkością i znawstwem przedmiotu właściwymi smako...
W ostatnich latach wyjechało z Polski milion Polaków - milion osób tęskniących za rodziną, polskimi krajobrazami i... polską kuchnią. Upomnieli się o nich Barbara i Piotr Adamczewscy, pisząc książkę ?...
"Rok na stole to poradnik dla każdego, kto chce jeść ""smacznie, zdrowo, kolorowo"". W książce zaprezentowane są potrawy na każdą porę roku. Nie będzie już problemu z wyborem dania, które będzie zdrow...
Nowy poradnik popularnego krytyka kulinarnego i znawcy polskiej kuchni. Opatrzona ilustracjami publikacja stanowi cenne źródło informacji o rodowodzie wielu potraw i kulinarnych modach. Autor przedsta...
Łatwo zauważyć, że obyczaj picia alkoholu w Polsce znacznie się zmienił. Spożycie wysokoprocentowych wódek spadło na korzyść łagodniejszych trunków. Coraz częściej sięgamy po wina dobrej jakości, różn...
Barbara i Piotr Adamczewscy, jedyne w Polsce małżeństwo kulinarnych krytyków i praktyków objechali w ostatnich latach całą Europę. Jadali w wytwornych restauracjach i ulicznych garkuchniach, próbowali...