. Każdy rozdział kończą przepisy kulinarne związane z opisywanym krajem, człowiekiem bądź epoką. Łącznie jest ich aż 160. Wszystkie były stosowane przez autora w jego własnej kuchni, są więc gwarancją towarzyskiego sukcesu. A przy okazji gotowania można poznać kawałek świata, by zdecydować, gdzie się udać w poszukiwaniu nowych wrażeń i smaków.Ta książka to zbiór przepisów, typowych dla krajów, odwiedzonych przez Adamczewskiego, ale i fascynujące opowieści historyczno-obyczajowe. Jeśli mamy golonkę, to towarzyszy jej szkic o zwyczajach Bawarczyków. Jesli minogę, autor-erudyta przenosi nas do XII wiecznej Anglii króla Henryka I, który pożegnał się ze światem po zjedzeniu większej porcji owych stworzonek. Kuchnia Adamczewskiego to także rodzaj savoir-vivre'u - dowiadujemy się, co jeść i czym popijać, by było smacznie i elegancko.Po godzinach, Życie WarszawyJeśli mamy golonkę, to towarzyszy jej szkic o zwyczajach Bawarczyków. Jeśli minogę, autor erudyta przenosi nas do XII-wiecznej Anglii króla Henryka I, który pożegnał się ze światem po ich zbyt gwałtownej konsumpcji. Słowem: ciekawie i smacznie.Dzień Dobry