Zwykła książka kucharska recenzja

Zwykła książka kucharska

Autor: @juliaorzech ·2 minuty
2013-04-16
Skomentuj
Polub, jeżeli recenzja Ci się spodobała!
Uwielbiam przeglądać książki kucharskie, napawać oczy smakowitymi zdjęciami, wdychać prawie namacalny zapach przypraw, ziół, wanilii i cynamonu. Mogę godzinami kartkować i wybierać to, co mogłabym przygotować w swojej kuchni. Nie boję się eksperymentów i nie zrażają mnie skomplikowane przepisy, natomiast na co dzień wolę żeby było szybko, w miarę łatwo i smacznie. Z tego też względu gustuję w książkach, które pomagają w codziennym gotowaniu uwzględniając przy tym jednak desery i niespodziewane wizyty gości.

Idealnie w moje gusta wpasowała się więc Zwykła książka kucharska Anny Karasiowej, która sprawdza się właściwie w każdej sytuacji. Zamiera przepisy na śniadania, obiady, desery, przekąski, a nawet na domowe nalewki i przetwory z owoców. W każdej kategorii można znaleźć bardzo zróżnicowane potrawy. Od tych najprostszych, do nieco bardziej skomplikowanych i wykwintnych. Dodam, że osobno zostały potraktowane potrawy na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Wszystko podane zostało przez autorkę w przyjazny, nieskomplikowanych sposób. Przepisy zawierają liczne dodatkowe rady, na styl dopisków na marginesach.

Zwykła książka kucharska przypomina gruby przepiśnik naszych babć, które pieczołowicie zapisywały przekazywane z pokolenia na pokolenie przepisy, a potem same udoskonalały i modyfikowały smaki. Autorka, również nie szczędzi takich wtrąceń, które są według mnie bardzo cenne. Składniki i ich ilość zostały w każdym z przepisów umieszczone na żółtej karteczce przypiętej czerwoną pinezką, co po pierwsze bardzo dobrze porządkuje wszystkie dane, a po drugie sprawia, że książka jest przejrzysta, czytelna i bardzo miła dla oka.
W publikacji znalazło się także miejsce na szczyptę wiedzy, czyli małe słowniczki ziół, przypraw, sałat, sosów. To bardzo przydatne kompendium wiedzy dla świeżo upieczonych gospodyń domowych. Można się dowiedzieć skąd pochodzą zioła i przyprawy, w jakiej formie występują, a także do jakich potraw powinno się ich używać.

Zwykła książka kucharska doskonale sprawdza się w kuchni na co dzień. Sprawdziłam osobiście kilka rad oraz wypróbowałam przepisy na zupy, mięsa i dodatki świąteczne. Podoba mi się, że w jednej książce mam wszystko czego mi potrzeba. Przepisy, ale i porady, co do czego używać, jak łączyć, z czym podawać. Gotując staram się przede wszystkim korzystać ze swojej intuicji, ale solidne podstawy są bardzo ważne i pozwalają uniknąć niesmacznych niespodzianekJ

Cała książka została napisana w zwartej formie, bez zbędnej kwiecistości. Prosto, zwięźle i na temat, co mnie osobiście bardzo odpowiada. W publikacji bardzo łatwo można się poruszać dzięki dwóm spisom treści, alfabetycznym i tematycznym. Jedyne, czego mogłabym się doczepić, to niewielka ilość zdjęć prezentowanych potraw. Jestem jednak z tych, którzy lubią smakować wzrokiem i przyznaję, że brakowało mi widoku niektórych specjałów.

Książkę pani Karasiowej polecam tym, którzy lubią gotować, ale wiem, że doskonale sprawdzi się w kuchniach, gdzie zapracowane panie chcą jak najszybciej przyrządzić smaczny posiłek, a potem zasiąść z książką na kanapie.

Polub, jeżeli recenzja Ci się spodobała!

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki
Zwykła książka kucharska
Zwykła książka kucharska
Anna Karasiowa
10/10

Masz wolny weekend w domu i chcesz przygotować wykwintne śniadanie? Zaprosiłaś przyjaciół, a w głowie brak pomysłu na oryginalny obiad? Szykuje się dobra zabawa ze znajomymi? A może rodzina zapowiedzi...

Komentarze
Zwykła książka kucharska
Zwykła książka kucharska
Anna Karasiowa
10/10
Masz wolny weekend w domu i chcesz przygotować wykwintne śniadanie? Zaprosiłaś przyjaciół, a w głowie brak pomysłu na oryginalny obiad? Szykuje się dobra zabawa ze znajomymi? A może rodzina zapowiedzi...

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Zobacz inne recenzje

Jeszcze nigdy nie czytałam i nie recenzowałam książki kucharskiej, nigdy też na tym blogu nie pisałam o przyrządzanych przeze mnie potrawach. Gotować lubię, ale ostatnio zwyczajnie szkoda mi na to cza...

@asymaka @asymaka

Jak już pewnie zauważyliście, mam słabość do książek kucharskich, z których bardzo lubię czerpać inspiracje. Gdy na rynku ukazała się ,,Zwykła książka kucharska” Anny Karasiowej nie potrafiłam przejść...

@Paula1992 @Paula1992

Pozostałe recenzje @juliaorzech

Tyrmandowie. Romans amerykański
Tyrmandowie. Romans amerykański

To było tak dawno… Dobrze, że było. Bez Niego, bez naszej wspólnej historii, byłabym dziś innym człowiekiem.* Nazwisko Leopolda Tyrmanda obiło mi się o uszy dosyć późno,...

Recenzja książki Tyrmandowie. Romans amerykański
Mądra głowa zna przysłowia
Mądra głowa zna przysłowia

Przysłowia. Prawie każdy dorosły człowiek posługuje się nimi na co dzień i nie ma w tym nic dziwnego. Wszyscy świetnie się rozumiemy. Co jednak z dzieciakami, które znacz...

Recenzja książki Mądra głowa zna przysłowia

Nowe recenzje

Miasto mgieł
Jakie zło czai się we mgle?
@Allbooksism...:

W tajemniczym mieście Sandomierzu spowitym mgłą Michał Śmielak umiejscowił całą akację swojej książki pt."Miasto mgieł"...

Recenzja książki Miasto mgieł
Rogaty warszawiak
Proza poezją pisana
@zuszka60:

Adolf Rudnicki (1909-1990), pisarz, prozaik, eseista a także autor utworów psychologicznych. Reprezentant pokolenia, kt...

Recenzja książki Rogaty warszawiak
Odważ się być NIEgrzeczną!
Jagoda Jeżynka
@teskonieczna:

Trudno dociec, kto ukrywa się pod kapeluszem i pseudonimem Wilcza Córa. Bardzo to tajemnicza autorka. „Odważ się być NI...

Recenzja książki Odważ się być NIEgrzeczną!
© 2007 - 2024 nakanapie.pl