Jesteśmy tym, co jemy - to mądre powiedzenie znajduje oto swoje potwierdzenie także i na polu nauki, która od dawna już głosi tę prawdę, że właściwa i pełnowartościowa dieta, może uczynić nasze życie lepszym, zdrowszym i dłuższym. Dieta, chociażby w postaci cennych i smacznych napojów na bazie warzyw i owoców. I właśnie temu zagadnieniu została poświęcona wspaniała książka pt. "Napoje tłoczone na zimno. Zdrowie i dobre samopoczucie zamknięte w szklance", która to ukazała się w naszym kraju nakładem Wydawnictwa Jedność!
Cinzia Trenchi - ceniona znawczyni kulinariów i zarazem autorka niniejszej pozycji, odkrywa przed nami tutaj bogactwo zdrowych, naturalnych i niezwykle smacznych, napojów. Napojów w postaci soków, kremów, czy też mleczek, powstałych za sprawą tłoczenia na zimno. To 100% natury, łatwo i powszechnie dostępne produkty, jak i wreszcie bogactwo niezbędnych witamin i środków odżywczych, jakie tkwi w owych darach od przyrody. I tak też oto mamy przyjemność poznać tu pomysłowe przepisy na kilkadziesiąt znakomitych napojów i kremów, które nie tylko wniosą powiew świeżości do naszej kuchni, ale też i pozwolą się cieszyć nam lepszym życiem!
Tradycyjnie już ową, jakże imponującą ofertę przepisów i receptur, poprzedza teoretyczne wprowadzenie w świat zdrowych napojów. Wprowadzenie, które przybiera postać szczegółowego przedstawienia nam głównych bohaterów tej książki - warzyw, owoców i roślin strączkowych, z jakich będą powstawać pyszne napoje. I tak oto ujrzymy ich piękne zdjęcia oraz poznamy takie informacje na ich temat, jak pochodzenie, zawarte w nich wartości odżywcze oraz właściwości zdrowotne, jakie mogą nam one sobą przynieść. To także wskazania na ich wartość kaloryczną, co z pewnością docenią osoby dbające o figurę.
I gdy już wiemy z czego będziemy robić ów pyszne napoje, to przychodzi czas na poznanie procesu ich tworzenia. I tu także mamy podział przepisów na kilka głównych części, ze względu na rodzaj roślinnych surowców, z jakich będą one tworzone.
"NAPOJE OWOCOWE" - w tym dziale, zgodnie z jego tytułem, znajdziemy mnóstwo znakomitych receptur na soki i kremy owocowego pochodzenia. I tu warto wspomnieć chociażby o niezwykle pysznym w swoim słodkim smaku "Kremie-kokosowo-anansowym" - czyli absolutnym 'niebie w gębie"; kolejno o orzeźwiającym i chłodzącym "Soku melonowo-anansowym"; dalej o klasycznym i smakującym latem "Soku wiśniowo-śliwkowym"; czy też wreszcie słodkim i przepysznym "Soku brzoskwiniowo-gruszkowym"...
"NAPOJE WARZYWNO-OWOCOWE" - na stronach tego rozdziału czekają zaś na nas przepisy na napoje w warzyw i owoców, które cechuje tak odpowiednia nuta słodyczy, jak i słona wyrazistość. I tu moje serce skradły m.in. takie wspaniałe napoje, jak orientalny w swoim smaku "Krem z awokado, mango i cytryny"; zaskakujący swoim mocnym smakiem i przebogaty w witaminy "Pikantny sok z kapusty, marchii i selera"; kolejno idealny jako napój do obiadu "Sok paprykowo-ogórkowo-selerowy"; czy też chociażby coś, czego nigdy nie próbowałam dotąd w swoim życiu, a co mnie pozytywnie zaskoczyło - "Sok z selera korzeniowego, marchwi oraz endywii".
"NAPOJE NA BAZIE ROŚLIN ZBOŻOWYCH, STRĄCZKOWYCH I ORZECHÓW" - w tym ostatnim dziele poznajemy chyba najbardziej zaskakujące i odkrywcze dla nas przepisy na zdrowe napoje. Ot, wystarczy wspomnieć choćby o aksamitnym w swoim smaku "Kremie owsianym z wanilią"; kolejno o jakże charakterystycznym "Pikantnym mleczku kukurydzianym z jabłkami"; dalej bogatym w witaminę C "Tłoczonym na zimno soku malinowym z mleczkiem sojowym"; czy też wreszcie o moim ulubionym przepisie na płynny "Krem ryżowy z zieloną herbatą", który gości w moim domu nieustannie!
Wspaniałe przepisy, pomysły i kulinarno-zdrowotne porady, idą tu w parze z niezwykłą przejrzystością ich podania. To piękne zdjęcia, opisane krok po kroku kolejne czynności wykonywania danego napoju, jak i też ciekawe informacje na temat kaloryczności owych płynów oraz możliwości stosowania zamienników poszczególnych produktów. To wszystko przekłada się automatycznie na wielką przyjemność lektury tej książki, jak i też równie wielką łatwość przeniesienia zapisanej tu wiedzy, do naszej kuchennej i kulinarnej, codzienności.
Nie sposób nie wyrazić zachwytu nad jakością wydania tego poradnika, który to oczarowuje nas swoim dużym formatem, twardą oprawą, piękną i klimatyczną okładką, jak i też chociażby doskonałą jakością papieru i druku. To także bardzo ważna przejrzystość i klarowność układu treści, jak i też piękne, niezwykle fachowe w swej technicznej postaci i wypełnione wspaniałymi kolorami, zdjęcia gotowych napojów. Dzięki temu książka ta zachwyca nas od pierwszych chwil, a tym samym może stanowić ona nie tylko cenną pozycję w naszej biblioteczce, ale też i sprawdzi się świetnie jako okazały prezent dla bliskiej nam osoby.
Rzecz całą podsumowując - niniejszy poradnik pt. "Napoje tłoczone na zimno. Zdrowie i dobre samopoczucie zamknięte w szklance", to idealna propozycja dla wszystkich miłośników zdrowego i smacznego, odżywania. To właśnie tu znajdą oni wspaniałe przepisy na pyszne, zdrowe i w 100% naturalne napoje, które pozwolą zmienić nam naszą codzienną dietę, na lepsze. To także piękne wydanie, zaskakujące rozwiązania kulinarne i niezwykle ciepły klimat tej narracji. Polecam - naprawdę warto poznać ten tytuł!