Tradycje kulinarne Szwecji recenzja

Wspaniała opowieść o szwedzkiej kulturze, tradycji i kuchni.

WYBÓR REDAKCJI
Autor: @Uleczka448 ·3 minuty
2021-12-08
Skomentuj
7 Polubień
Zbliżające się Święta Bożego Narodzenia to idealna okazja do tego, by sięgnąć po nieco inną kuchnię, wypróbować nieznane dotąd nam przepisy oraz zaskoczyć naszych bliskich wspaniałymi potrawami. Doskonałą sposobnością ku realizacji tego ambitnego planu może stać się sięgnięcie po znakomitą premierę książkową - pozycję pt. „Tradycje kulinarne Szwecji”, która ukazała się nakładem Wydawnictwa Hanami.


Magdalena Tomaszewska-Bolałek - autorka tej książki, zabiera nas za jej sprawą w niezwykłą podróż do jakże pięknej Szwecji. Podróż tyleż kulinarną, co i kulturową, gdyż strony tej pozycji wypełniają nie tylko pomysłowe i zaskakujące przepisy na smaczne dania, ale też i relacja o tym niezwykłym kraju, jego historii, bogatym dorobku kulturowym, tradycjach i zwyczajach oraz codzienności życia. Wszystko to łączy się oczywiście z głównym, kulinarnym motywem, ale jednocześnie i pozwala poznać nam całościowy obraz tego kraju, który wiąże się m.in. z piękną opowieścią o sławnych Wikingach...


Tytuł ten został podzielony na kilka głównych części, z których to każda omawia inny aspekt kulturowego i kulinarnego spojrzenia na Szwecję. I tak też pierwsza z nich - "HISTORIA KUCHNI SZWEDZKIEJ", skupia się na dawnych dziejach mieszkańców tego kraju, na ich żywieniowych nawykach, bardzo specyficznej (tłustej) diecie oraz wpływie dawnych receptur na współczesna szwedzkie kulinaria. Druga część pt. "KUCHNIA SAAMÓW", skupia się na niezwykłym ludzie z północy Europy, nazywanym często Lapończykami. To ich specyficzny styl życia, kultura, ale właśnie też i kulinarne tradycje, które potrafią nas naprawdę zaskoczyć...


Z kolei trzy następne części, tj. "ZBOŻA, CHLEB I PRODUKTY MĄCZNE", "MIĘSO, RYBY, OWOCE MORZA I NABIAŁ", "WARZYWA, OWOCE, ZIOŁA, GRZYBY I PRZYPRAWY" oraz "ALKOHOLE", przedstawiają nam dokładnie to, na co wszyscy najbardziej liczymy - kulinarne przepisy wraz z pięknymi zdjęciami. To właśnie tu znajdziemy bogactwo pomysłów, smaków i kuchennych rozwiązań, które jawią się naprawdę interesująco. Na dowód wspomnę o kilku przepisach, które mnie absolutnie zaskoczyły i wpisały się już na trwałe w moją kulinarną karierę.


I tak też do tego grona zalicza się z pewnością przepis na "Flygande Jacob" (Zapiekankę latający Janek), która zachwyca swoim smakiem, wyglądem i aromatem... Kolejny świetnym przepisem jest receptura na rozpływające się w ustach "Gravadlax" (Łosoś marynowany), który sprawdzi się idealnie podczas wigilijnej kolacji.


Nie mogłabym nie wspomnieć także o rozgrzewającej, przepysznej i zaskakującej odmiennością smaku względem naszej rodzimej - "Artsoppa" (czyli szwedzkiej grochówce). Miłośnikom mięsa polecę zaś przepis na "Wallenbergare" (Kotlet mielony Wallenbergów), który nasyci każdego mężczyznę.


Wreszcie znajdą tu coś dla siebie i miłośnicy słodkości, by wspomnieć o przepisie na lekkie i jedwabiście miękkie "Pannkanor" (Naleśniki), bądź też słodkie i zarazem delikatne ciasto "Kladdkaka", z nutą wanilii w roli głównej...


Bogactwa kulinarnych przepisów, kulturowych ciekawostek i wielu zabawnych anegdot, dopełnia znakomite, efektowne i niezwykłe ładne dla oka wydanie książki. Tu największą „robotę” robią oczywiście wspaniałe zdjęcia gotowych potraw, ale też i samej Szwecji oraz jej mieszkańców. Do tego warto docenić tu piękną i klimatyczną okładkę książki, jej twardą oprawę, przejrzysty układ treści oraz doskonałą jakość druku i papieru. To wszystko uprzyjemnia samą lekturę, nie mówiąc o tym, że tym samym tytuł ten staje się idealnym wyborem na prezent dla naszych bliskich.


Powiedzmy sobie szczerze, że o skandynawskiej kuchni wiemy niezbyt wiele… Ale właśnie za sprawą tej pozycji może się to zmienić, gdyż naprawdę szwedzka sztuka gotowania ma nam do zaoferowania sobą bardzo wiele dobrego. Dlatego też z jak największym przekonaniem zachęcam was do sięgnięcia po książkę „Tradycje kulinarne Szwecji” - pozycję, która odsłania przed nami magię, piękno i koloryt tego niezwykłego kraju. Polecam – naprawdę warto!

Książka z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl.

Moja ocena:

× 7 Polub, jeżeli recenzja Ci się spodobała!

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki
Tradycje kulinarne Szwecji
Tradycje kulinarne Szwecji
Magdalena Tomaszewska-Bolałek
7.3/10

Pachnące cynamonowe bułeczki serwowane do kawy, krągłe soczyste klopsiki czy śledzie na sto różnych sposobów – to tylko przykładowe dania kuchni szwedzkiej. Skandynawska kultura kulinarna to również o...

Komentarze
Tradycje kulinarne Szwecji
Tradycje kulinarne Szwecji
Magdalena Tomaszewska-Bolałek
7.3/10
Pachnące cynamonowe bułeczki serwowane do kawy, krągłe soczyste klopsiki czy śledzie na sto różnych sposobów – to tylko przykładowe dania kuchni szwedzkiej. Skandynawska kultura kulinarna to również o...

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Zobacz inne recenzje

Lubicie gotować? Ja osobiście nienawidzę. No dobrze, może to zbyt ostre i jeszcze nieuargumentowane stwierdzenie, ponieważ po prostu nie umiem gotować i poza podstawami nie zamierzam rozwijać swoich ...

@Elfik_Book @Elfik_Book

Książka została otrzymana z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl. Lubię gotować, piec, poznawać nieznane mi potrawy i tradycje kulinarne innych narodów. Sięgnęłam po tę książkę, bo kuchnia kra...

@Danuta_Chodkowska @Danuta_Chodkowska

Pozostałe recenzje @Uleczka448

Smoła
Groza, dramat, komiksowa jakość z najwyższej półki!

Niepokojąca, gęsta od emocji, mroczna i zarazem piękna w swej słownej, znaczeniowej i obrazowej postaci... - taka jest „Smoła”, czyli najnowszy komiks Piotra Marca, któr...

Recenzja książki Smoła
W ułamku sekundy
Komiksowy reportaż w mistrzowskim wydaniu!

Sprawa jest prosta - jeśli Wydawnictwo Kultura Gniewu oferuje ci komiksowy album autorstwa Guya Delisle, to nie można odmówić sobie przyjemność spotkania z tym dziełem,...

Recenzja książki W ułamku sekundy

Nowe recenzje

Okupacja od kuchni
Sztuka przetrwania
@Bookmaania:

"Okupacja od kuchni. Kobieca sztuka przetrwania", to książka, która.. Rozwaliła mnie na łopatki. Dosłownie. Lektura ta ...

Recenzja książki Okupacja od kuchni
Ciuciubabka
Czas na duchy
@stos_ksiazek:

I to jest dobra książka o duchach! „Ciuciubabka” to najnowsza książka Pauliny Ziarko, która podczas lektury może wywoła...

Recenzja książki Ciuciubabka
Czarna Wiedźma
Czarna Wiedźma
@deana:

W tym roku to już kolejna książka z motywem Dark Academy, po którą sięgnęłam i zdecydowanie najlepsza z dotychczasowym ...

Recenzja książki Czarna Wiedźma
© 2007 - 2024 nakanapie.pl