Zbliżające się Święta Bożego Narodzenia to idealna okazja do tego, by sięgnąć po nieco inną kuchnię, wypróbować nieznane dotąd nam przepisy oraz zaskoczyć naszych bliskich wspaniałymi potrawami. Doskonałą sposobnością ku realizacji tego ambitnego planu może stać się sięgnięcie po znakomitą premierę książkową - pozycję pt. „Tradycje kulinarne Szwecji”, która ukazała się nakładem Wydawnictwa Hanami.
Magdalena Tomaszewska-Bolałek - autorka tej książki, zabiera nas za jej sprawą w niezwykłą podróż do jakże pięknej Szwecji. Podróż tyleż kulinarną, co i kulturową, gdyż strony tej pozycji wypełniają nie tylko pomysłowe i zaskakujące przepisy na smaczne dania, ale też i relacja o tym niezwykłym kraju, jego historii, bogatym dorobku kulturowym, tradycjach i zwyczajach oraz codzienności życia. Wszystko to łączy się oczywiście z głównym, kulinarnym motywem, ale jednocześnie i pozwala poznać nam całościowy obraz tego kraju, który wiąże się m.in. z piękną opowieścią o sławnych Wikingach...
Tytuł ten został podzielony na kilka głównych części, z których to każda omawia inny aspekt kulturowego i kulinarnego spojrzenia na Szwecję. I tak też pierwsza z nich - "HISTORIA KUCHNI SZWEDZKIEJ", skupia się na dawnych dziejach mieszkańców tego kraju, na ich żywieniowych nawykach, bardzo specyficznej (tłustej) diecie oraz wpływie dawnych receptur na współczesna szwedzkie kulinaria. Druga część pt. "KUCHNIA SAAMÓW", skupia się na niezwykłym ludzie z północy Europy, nazywanym często Lapończykami. To ich specyficzny styl życia, kultura, ale właśnie też i kulinarne tradycje, które potrafią nas naprawdę zaskoczyć...
Z kolei trzy następne części, tj. "ZBOŻA, CHLEB I PRODUKTY MĄCZNE", "MIĘSO, RYBY, OWOCE MORZA I NABIAŁ", "WARZYWA, OWOCE, ZIOŁA, GRZYBY I PRZYPRAWY" oraz "ALKOHOLE", przedstawiają nam dokładnie to, na co wszyscy najbardziej liczymy - kulinarne przepisy wraz z pięknymi zdjęciami. To właśnie tu znajdziemy bogactwo pomysłów, smaków i kuchennych rozwiązań, które jawią się naprawdę interesująco. Na dowód wspomnę o kilku przepisach, które mnie absolutnie zaskoczyły i wpisały się już na trwałe w moją kulinarną karierę.
I tak też do tego grona zalicza się z pewnością przepis na "Flygande Jacob" (Zapiekankę latający Janek), która zachwyca swoim smakiem, wyglądem i aromatem... Kolejny świetnym przepisem jest receptura na rozpływające się w ustach "Gravadlax" (Łosoś marynowany), który sprawdzi się idealnie podczas wigilijnej kolacji.
Nie mogłabym nie wspomnieć także o rozgrzewającej, przepysznej i zaskakującej odmiennością smaku względem naszej rodzimej - "Artsoppa" (czyli szwedzkiej grochówce). Miłośnikom mięsa polecę zaś przepis na "Wallenbergare" (Kotlet mielony Wallenbergów), który nasyci każdego mężczyznę.
Wreszcie znajdą tu coś dla siebie i miłośnicy słodkości, by wspomnieć o przepisie na lekkie i jedwabiście miękkie "Pannkanor" (Naleśniki), bądź też słodkie i zarazem delikatne ciasto "Kladdkaka", z nutą wanilii w roli głównej...
Bogactwa kulinarnych przepisów, kulturowych ciekawostek i wielu zabawnych anegdot, dopełnia znakomite, efektowne i niezwykłe ładne dla oka wydanie książki. Tu największą „robotę” robią oczywiście wspaniałe zdjęcia gotowych potraw, ale też i samej Szwecji oraz jej mieszkańców. Do tego warto docenić tu piękną i klimatyczną okładkę książki, jej twardą oprawę, przejrzysty układ treści oraz doskonałą jakość druku i papieru. To wszystko uprzyjemnia samą lekturę, nie mówiąc o tym, że tym samym tytuł ten staje się idealnym wyborem na prezent dla naszych bliskich.
Powiedzmy sobie szczerze, że o skandynawskiej kuchni wiemy niezbyt wiele… Ale właśnie za sprawą tej pozycji może się to zmienić, gdyż naprawdę szwedzka sztuka gotowania ma nam do zaoferowania sobą bardzo wiele dobrego. Dlatego też z jak największym przekonaniem zachęcam was do sięgnięcia po książkę „Tradycje kulinarne Szwecji” - pozycję, która odsłania przed nami magię, piękno i koloryt tego niezwykłego kraju. Polecam – naprawdę warto!
Książka z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl.