Z autorami książki pt. '' Ugotuj mi tato '' Panem Tomaszem Jakubiakiem oraz Joanną Jakubiak miałam okazję zapoznać się w trakcie trwania jednego z programów kulinarnych telewizji śniadaniowej.
Pomysł na napisanie książki o tematyce kulinarnej dla ta taty uważam za trafny z tego względu, że nie zawsze są możliwości przygotowania posiłków przez tatę.
Proste przepisy stanowią prawdziwą ucztę dla całej rodziny chcącej spróbowania nowych smaków i rozmów przy stole kto następnym razem wykona poszczególne danie. Autorzy zadbali o to, aby każdy z zamieszczonych przepisów był dokładnie opracowany, łatwy w przygotowaniu oraz został właściwy dobór składników do nich.
Książka ta składa się z 8 rozdziałów.
Szczególną uwagę zwróciłam tutaj na 3 rozdziały: drugie śniadania, zdrowe fast foody oraz wspólne zabawy mające na celu edukacje dzieci i rodziców z zakresu wiedzy o kulinarni i nie tylko. Przykład. Gra w skojarzenia, kalambury.
Elementem dodatkowym, który przybliży, wiedzy zakresu kuchni jest legenda sprzętów, która ułatwi pracę w kuchni, aby pracowało się znacznie lepiej.
Kulinarne propozycje, które ujęły, mnie pozytywnie do ich przyrządzenia są następujące: kozie kanapki z konfiturą, placuszki z cukinii i marchewki, tosty na zielono, naleśniki jak u babci, brzoskwiniowa pieczeń, kasza w soku jabłkowym, szybka pomidorowa, krem z dyni na mleku kokosowym, ryba, surówka, sos doskonały, domowy keczup, banan z mango, owocowa eksplozja, domowy krem orzechowy z bananem, lody o smaku mascarpone, sok na wyciszenie.
Wiele z wymienionych przez e mnie przepisów to nowości, które koniecznie musi wykonać sam tata lub przy pomocy swoich pomocników.
Pan Tomasz wspólnie z żoną Joanną podkreślają znaczny udział dzieci w trakcie przygotowania dań. Mogą one pomóc przy decyzji wyboru składnika czy bądź dania, które będą wspólnie wykonywane.
Tekst kulinarny w książce został napisany przez autorów językiem barwnym, prostym. Nie zabraknie w książce wykonanych pięknych zdjęć potraw na każdej zaprezentowanej ze stron.
Każdy tata potrafi ugotować coś pysznego, a ta książka pozwoli mu dodatkowo udoskonalić swój warsztat kunszt kulinarny.
Polecam tę książkę każdemu Czytelnikowi, aby posiadał w swojej kulinarnej kolekcji.