Na tę pozycję trafiłam dzięki jednemu z moich wykładowców na studiach z dietetyki. Jako młodą studentkę przeraziła mnie cena za tę niewielką książkę, jednak teraz wiem, że były to świetnie wydane pieniądze! (zapłaciłam za nią około osiemdziesięciu złotych). Poradnik Iwony Kibil pomimo niewielkich rozmiarów jest bardzo bogaty w informacje.
Diety roślinne zdobywają coraz większą popularność zarówno w Polsce jak i na całym świecie. Co rusz pojawiają się nowe dane na temat spadku spożycia mięsa w naszym kraju. W badaniu przeprowadzonym w Niemczech, na podstawie wywiadów z ponad 300 osobami na diecie wegańskiej, ustalono trzy główne motywy wyboru takiego stylu odżywiania. Prawie 90% przepytanych osób wymieniło motywy związane z zwierzętami i ich traktowaniem, prawie 70% poparło swoją decyzję dbaniem o zdrowie i lepsze samopoczucie, a około 47% wiązało swoją decyzję z ochroną środowiska. Pomimo tak dużej popularności wciąż wiele osób ma obawy, czy dieta wykluczająca mięso oraz inne produkty odzwierzęce może być pełnowartościowa i bezpieczna?
Iwona Kibil prowadzi własną praktykę dietetyczną skierowaną głównie do osób na diecie bezmięsnej. Pracuje m.in. z wegańskimi rodzinami, kobietami w ciąży, małymi dziećmi oraz osobami stosującymi dietę roślinną jako profilaktykę chorób cywilizacyjnych. Sama od lat stosuje dietę roślinną. W swojej książce rozwiewa wiele wątpliwości osób planujących przejść na dietę roślinną, lub starających się ograniczyć ilość mięsa w swojej codziennej diecie.
Książka została podzielona na kilka rozdziałów, gdzie każdy porusza istotny problem w stosowaniu diet bezmięsnych. Znajdziemy w niej informacje na temat poszczególnych makroskładników, czyli białka, tłuszczy i węglowodanów. Dowiemy się jakie składniki mogą wymagać suplementacji, a których możemy dostarczać w nadmiarze. Osobny rozdział dotyczy bilansowania takich diet w konkretnym wieku lub stanie fizjologicznym, oraz poznamy najczęstsze problemy związane z wprowadzaniem diety roślinnej do swojego życia. Na koniec autorka podaje kilka przykładowych jadłospisów wraz z przepisami.
Poradnik został napisany bardzo szczegółowo, jednak jest zrozumiały nawet dla laików. Powinien po niego sięgnąć przede wszystkim każdy, kto ogranicza lub eliminuje mięso ze swojego jadłospisu. Książka powinna zagościć także na regałach dietetyków oraz lekarzy, ponieważ dotyczy wciąż rosnącego trendu, z którym te osoby na pewno wkrótce się zetkną.