Dziecko pałaszujące kaszę jaglaną z owocami zamiast batonika? Nastolatek omijający szerokim łukiem fast foody? Okazuje się, że to możliwe! Trzeba tylko zawczasu wprowadzić w życie zasady zdrowego żywienia, co nie jest takie trudne, jak by się mogło wydawać. W książce „Zdrowy apetyt” dietetyczka Anna Jelonek w rozmowie z dziennikarką Dorotą Frontczak podpowiada, jak się do tego zabrać. Dzieli się sprawdzonymi sposobami, jak radzić sobie z plagą słodyczy, co robić, gdy dziecko chce jeść w kółko to samo, albo gdy w szkole objada się chipsami. Podrzuca pomysły na smaczne, zdrowe posiłki i przekąski, które z apetytem zjedzą zarówno dzieci, jak i dorośli. mgr inż. Anna Jelonek – dietetyczka , Absolwentka Wydziału Nauk o Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) w Warszawie. Doktorantka na Wydziale Socjologii w Collegium Civitas w Warszawie – pisze doktorat na temat ludzi otyłych i ich relacji społecznych. Jako dietetyczka specjalizuje się w tworzeniu diet dla osób cierpiących na choroby cywilizacyjne, a także diet odchudzających dla dzieci. Prowadzi szkolenia z zakresu żywienia dla przedszkoli i szkół, firm, lekarzy oraz młodych mam. Pisze artykuły na temat żywienia. Dorota Frontczak – dziennikarka, Była redaktorka „Gazety Wyborczej” i koordynatorka akcji społecznych, w tym „Rodzić po ludzku”, „Leczyć po ludzku”, „Polacy, odwagi”. Od trzech lat związana z programem „Wiem, co jem” w TVN Style.