Maria Dembińska "Z dziejów produkcji żywności w Polsce"
Beata Meller "Obce wpływy w kuchni polskiej"
Elżbieta Kowecka "Wyposażenie kuchni w XVIII i XIX wieku"
Elżbieta Kowecka "Zastawa stołowa w Polsce w XVIII i XIX wieku"
Beata Meller "Książki kucharskie w XIX wieku"
Jolanta Niklewska "Słynne firmy spożywcze na ziemiach polskich"
Jan Łoziński "Od karczmy do kawiarni"
Maja Łozińska "Restauracje i kawiarnie jako ośrodki życia kulturalnego"
Andrzej Markowski "Kuchnia w języku, czyli o nazwach produktów kulinarnych"
Joanna Hubner-Wojciechowska "Symbolika i magia świątecznych potraw w Polsce"
Tadeusz Chrzanowski "Kuchnia a literatura"
Tadeusz Chrzanowski "Kuchnia a sztuki plastyczne"
"Zawsze i wszędzie jadło było dla ludzkości problemem podstawowym: elementem istnienia, przetrwania, utrzymania gatunku. Można jednak rzec śmiało, że u Polaków znalazło ono coś, co można by określić terminem: obrzędu, kultu. Jedzenie weszło w skład narodowego etosu" - pisze w jednym z zamieszczonych w niniejszym tomie szkiców profesor Tadeusz Chrzanowski. "Wokół stołu i kuchni" to książka, która obiegowemu pojęciu "kuchnia polska" nadaje pełniejsze znaczenie. Czytelnik znajdzie w zebranych tu pracach historię obyczajów kulinarnych, odkryje obce wpływy w kuchni polskiej, pozna związki potraw z wierzeniami religijnymi.