Książka stanowi bogato ilustrowany przewodnik po akcesoriach do przyrządzania, podawania i spożywania herbaty, kawy i czekolady, przybliżając czytelnikowi kulturę picia popularnych napojów na przestrzeni ponad dwóch stuleci.
Autorka na wstępie zaprezentowała interesującą historię pojawienia się i ekspansji w Europie trzech egzotycznych używek. Część katalogowa podzielona została na podrozdziały prezentujące w porządku chronologicznym grupy eksponatów służących do spożywania kolejnych tytułowych napojów. Opublikowana kolekcja umożliwia zapoznanie się z szerokim asortymentem zabytków wykonanych ze: srebra, emalii na miedzi, plateru, porcelany, fajansu czy czerwonej kamionki. Poza różnorodnością tworzyw reprezentowaną przez omawianą grupę zabytków wilanowskich, czytelnik ma okazję zaobserwować zmienność form i dekoracji przedmiotów użytkowanych przez miłośników trzech aromatycznych naparów.