Święta Hildegarda we włoskiej kuchni! Czy porady średniowiecznej mniszki, która nie mogła znać współczesnych składników i przypraw, mogą czegoś nauczyć smakoszy kuchni śródziemnomorskiej? Znakomity włoski kucharz klasztorny Pasquale Piccinno przez osiem lat zgłębiał sekrety porad kulinarnych i zdrowotnych św. Hildegardy z Bingen. Odkrył, że słynna mniszka opisała wiele poznanych w późniejszych latach przypraw oraz wskazała dania, które zyskują dzięki wykorzystaniu tych dodatków. W ten sposób powstała książka kucharska zawierająca unikalne przepisy łączące najsmaczniejsze pomysły kuchni śródziemnomorskiej z najlepszymi zaleceniami św. Hildegardy z Bingen. Książka zawiera proste porady dotyczące przygotowania potraw, które zachwycą każdego, a także przyczynią się do zachowania dobrej kondycji fizycznej i duchowej. Dzięki tej książce poznasz przepisy na takie dania jak zupa pomidorowa z orkiszowymi kluseczkami i tofu, kotlet drobiowy w sosie waniliowym na kluseczkach szpinakowo-orkiszowych i takie słodkie przekąski jak tort czekoladowy z wiśniami Torta di amarene al cioccolato.